Українським автомобілістам нагадали про штраф за колір авто

Перефарбувати свій особистий автомобіль можна. Це не заборонено законодавством України. Однак після зміни кольору потрібно обов’язково внести зміни до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу. Якщо автовласник цього не зробить, то йому загрожує штраф, і він може навіть втратити автомобіля.

Зміна кольору автомобіля вимагає обов’язкової перереєстрації в сервісному центрі МВС. Про це йдеться в п. 33 постанови КМУ від 07.09.1998 № 1388. Перереєстрацію потрібно здійснити протягом 10 днів після того, як колір автомобіля був змінений.
Про це повідомляє Auto24 з посиланням на «Дорожній Адвокат», передає «РБК-Україна».

При перереєстрації автомобіля працівники сервісного центру МВС визначають колір візуально і складають акт-висновок, в якому вказується фактичний колір машини. В основну графу «колір» вписується тільки 11 основних кольорів без вказівки відтінків.
Як пояснюють експерти, якщо змінений тільки відтінок, але основний колір не змінювався, то перереєструвати автомобіль не потрібно. Якщо на автомобіль нанесені два і більше кольори, то основним вказується колір нижньої частини транспортного засобу.
Можна перефарбувати дах автомобіля, капот і багажник в будь-який колір, але загальна площа не повинна перевищувати 50%. Якщо більше, то в документах потрібно буде вказати комбінований колір. Для вантажних машин основним є колір кабіни.

Якщо під час перевірки інспектор поліції виявить відміну фактичного кольору від зазначеного в технічному паспорті, то таке порушення розцінюється як і перереєстрований автомобіль. За таке порушення передбачено штраф у розмірі 170 гривень (ч.6 ст. 121 КУпАП). Також інспектор має право затримати автомобіль і відправити його на штрафмайданчик (ст. 265-2 КУпАП).

За повторне порушення протягом 12 місяців доведеться заплатити штраф у розмірі 255 гривень або отримати покарання у вигляді громадських робіт на строк від 30 до 60 годин з вилученням транспортного засобу.

При повторному порушенні рішення про покарання приймає суд, але автомобіль відправляється на штрафмайданчик до вирішення справи в суді.


Не пропустіть