Коли можна не показувати страховий поліс поліцейським

Інспектор не має права вимагати страховий поліс, якщо порушення ПДР не доведено, повідомляє Finance.ua.

Приклад: співробітники поліції зупинили водія нібито за порушення Правил дорожнього руху. Зокрема вказали, що нібито вони бачили, як водій не включив покажчик повороту відповідного напрямку і був не пристебнутий ременем безпеки. Водій заперечував порушення правил. При цьому попросив надати докази правопорушення. На це інспектори відповіли, що таких доказів не мають.

Попри відсутність доказів, співробітники поліції попросили водія пред’явити документи на право керування. Водій надав тільки свідоцтво про реєстрацію та посвідчення водія.

Відносно поліса водій повідомив, що оскільки відсутні докази правопорушення, то співробітники поліції не мають права вимагати «поліс».

Інспектори відразу перевірили наявність поліса по базі МТСБУ і виявили, що на даний автомобіль поліс взагалі не видавався.

За відсутність поліса щодо водія винесено на місці зупинки постанову на підставі ч. 1 ст. 126 КУпАП та накладено штраф 425 грн. водій не погодився з накладеним штрафом і оскаржив його в суді.

Рішення суду: розглядаючи справу, суд підкреслив, що поліцейський має право вимагати страховий поліс від водія в разі порушення останнім ПДР.

При цьому суд встановив:

«Підставою для зупинки транспортного засобу стало невключення покажчика повороту відповідного напрямку, а також водій, за словами інспектора, не був пристебнутий ременем безпеки, у зв’язку з чим надалі інспектор вимагав від водія пред’явлення страхового поліса».
За результатами розгляду справи суд прийшов до наступного висновку:

«З огляду на викладене, колегія суддів прийшла до висновку про неправомірність вимоги поліцейського до водія про пред’явлення страхового поліса, оскільки порушення водієм п.2.1 «ґ»ПДР не доведено належними доказами».


Не пропустіть