Світовий автопром зіткнеться з новим дефіцитом

На даний момент найбільші шинні компанії, в тому числі Continental, Goodyear і Bridgestone, заявили, що у них достатньо продукції на складах, і виробництво триває.

Здавалося б, нескінченному списку речей, які викликають головний біль у автомобільних заводів, – запобіжні заходи у зв’язку з COVID; нестача напівпровідникових чіпів; навіть занадто мало водіїв бензовозів, що може привести до дефіциту бензину цього літа – тепер можна записати і шини.

Поки це не серйозна проблема, але виробники шин уважно стежать за ситуацією, пише Avtodream.

Bloomberg повідомляє, що поставки натурального каучуку, який виготовляється з каучукових дерев, що вирощуються в основному в Південно-Східній Азії, незабаром стануть дефіцитними.

Є ряд причин, але головна з них полягає в тому, що останнім часом через COVID-19 виробники каучуку не змогли садити нові каучукові дерева, а попит на нові машини стає дедалі більше.

Оскільки цим деревам потрібно 7 років для зростання до дорослого стану, а хвороби листя і повені вплинули на дерева, які забезпечують поточну пропозицію каучуку, пропозиція скорочується. Додайте до цього більш високий попит з боку Китаю, який є найбільшим споживачем натурального каучуку в світі і який відновлюється після пандемії раніше інших великих індустріальних країн, і недолік транспортних контейнерів, і ви отримаєте ситуацію, в якій аналітики можуть побачити проблеми в майбутньому.

За даними Bloomberg, в лютому ціни на каучук досягли чотирирічного максимуму.

Компанія Continental повідомила, що в даний час не бачить «повсюдного дефіциту». «Є природні притоки і відтоки цього товару, але в короткостроковій перспективі серйозного дефіциту не передбачається», – сказав представник виробника шин.

Goodyear виступив з аналогічною заявою, заявивши: «В даний час ми не відчуваємо обмежень на поставку натурального каучуку. Незважаючи на те, що в кінці минулого року ми зіткнулися з дефіцитом пропозиції під час нарощування виробництва, ми прийняли попереджувальні заходи, які гарантували, що поставки в Goodyear каучуку задовольняють потреби нашого заводу».