Xiaomi може придбати активи компанії Saab (Фото)

Китайська компанія Xiaomi розглядає можливість покупки колись відомого шведського автомобільного бренду Saab. Виробник смартфонів вже веде переговори з девелоперською фірмою Evergrande Group, яка стала власником National Electric Vehicle Sweden (NEVS) в 2019 році. National Electric Vehicle Sweden, в свою чергу, з 2012 року володіє активами марки SAAB, але не має прав на його бренд.

Спочатку Evergrande Group мала намір самостійно випускати транспортні засоби та показала прототипи декількох електрокарів під брендом Hengchi. У березні цього року компанія повідомила про плани відкрити 1,6 тис. дилерських центрів в Китаї. У липні 2021 року седан D-класу Hengchi H1 навіть отримав премію під назвою Red Dot Award.

Проте нові вимоги китайського уряду змусили компанію Evergrande Group змінити свої плани: Пекін посилив обмеження в секторі нерухомості, щоб стримати ризики появи так званої «мильної бульбашки». А оскільки у Evergrande Group утворилися великі борги, то компанії потрібно дуже швидко знайти кошти для їх погашення. Саме з цією метою компанія і вирішила продати 65-процентну частку в NEVS, повідомляє видання Reuters.

Нагадаємо, що випуск оригінальних моделей марки Saab припинився навесні 2011 року. NEVS викупила всі виробничі потужності, а також інтелектуальну власність компанії Saab в 2012 році. Крім цього, перший час у китайській компанії була виняткова ліцензія на використання бренду Saab, але незабаром шведи її анулювали.

Представник концерну Xiaomi повідомив, що компанія проводить переговори з різними автопідприємствами, але ще не прийняла рішення, з ким працювати. Виробник смартфонів і іншої техніки Xiaomi поступово збільшує інвестиції в електромобільні сектор. У березні нинішнього року компанія заявила про плани випустити електрокар під своєю маркою, його складанням на контрактних умовах займеться концерн Great Wall Motor.


Не пропустіть