До 20 років без водійських прав та до 15 років у в’язниці: депутати хочуть збільшити відповідальність

На виїзному засіданні парламентського Комітету з питань правоохоронної діяльності, що відбулося у Харкові 22 листопада, його члени рекомендували винести на розгляд Верховної Ради 4 законопроекти щодо посилення покарання за ДТП.

Згідно з першим, який ініціювала позафракційна нардепка Юлія Світлична, за ДТП, що спричинило загибель людини, треба карати ув’язненням на термін від 5 до 8 років, замість діючого нині від 3 до 8. У випадку загибелі кількох людей чинне покарання з 5 до 10 років пропонується збільшити до 8-12 років.

Другий законопроект, авторами якого стали «слуги» Михайло Дирдан та Галина Михайлюк, стосується ДТП, які трапилися через перевищення встановленої швидкості в населених пунктах. В залежності від того, якої важкості були спричинені травми чи тілесні ушкодження, проект закону передбачає ув’язнення від 3 до 12 років із забороною керувати транспортом терміном від 3 до 7 років. Якщо ж аварію буде скоєно в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, а наслідком стали тяжкі ушкодження чи смерть, ув’язнення може тривати від 8 до 15 років, а позбавлення прав – 10 та навіть 20 років у випадку численних смертей.

Також депутати пропонують низку змін щодо посилення відповідальності у випадках вчинення повторних злочинів, знаходження водіїв під час ДТП у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння або під впливом лікарських засобів, а також для тих, хто допустив людину в такому стані до керування транспортним засобом.