Українські суди скасовують штрафи за перевантаження

Штрафи за надмірну вагу вантажного транспорту, які виписані в автоматичному режимі, не проходять «перевірку» в суді. Йдеться про так звані «листи щастя», які приходять власникам згідно з новим законом № 1582-ІХ, який набрав чинності з 1 жовтня. Цим документом дозволено фіксувати порушення за допомогою засобів фото- й кінозйомки, відеозапису, серед іншого, в автоматичному режимі.

Згідно з чинним законодавством, грошові покарання деколи сягають дуже великих розмірів. Так, наприклад, один з найменших штрафів – перевищення вагової норми на 5% – складає 8 500 грн, а найбільший, за 30% перевантаження – 51 тисячу. Багато власників великотоннажного транспорту платять ці штрафі, навіть не здогадуючись, що не всі вони складені з дотриманням правил процедури.

Але є й інші приклади. Один громадянин, отримавши від «Укртрансбезпеки» постанову про перевищення його автомобілем вагової норми на 5%, не став погоджуватися зі штрафом, а оскаржив її в суді. У позові було зазначено, що його транспортний засіб є контейнеровозом, а цим вантажівкам ваговий параметр допускається до 44 тонн, а не 40 тонн, як було розраховано при винесенні постанови.

Суд, дослідивши тип ТЗ і обчисливши вагу згідно з нормативами, зробив висновок, що фактично вага автомобіля з урахуванням параметра в 44 тонни не перевищує допустиму понад 5% та скасував штраф (Рішення від 06.12.2021 у справі №383/1134/21).

Варто зауважити, що, крім таких відвертих помилок, «Укртрансбезпека» часто у постановах не вказує інформацію про зафіксовану фактичну вагу транспортного засобу та застосований нормативний параметр, інформуючи власників лише про різницю та відсоток перевищень, що є порушенням вимог закону. Такі постанови також можуть бути оскаржені.

Джерело Дорожній адвокат

Не пропустіть