Дороги Китаю чиститиме безпілотний автобус (Відео)

У травні на дороги Гуанчжоу вийде автономний «робоприбиральник». Як пише CarNewsChina, місцева компанія WeRide запускає публічні дорожні випробування свого Robosweeper. Схожий на автобус безпілотник розроблений для збирання доріг та дезінфекції навколишнього простору.

Robosweeper може в автономному режимі підмітати та мити дороги. На тлі поширення коронавірусу розробники додали до списку його функцій ще й можливість розпилення дезинфікуючого розчину – передбачається, що при масовому застосуванні Robosweeper вона допоможе великим містам Китаю впоратися з пандемією. Крім того, безпілотник може без участі поповнювати бортові запаси води.

У черговому раунді випробувань візьмуть участь 50 екземплярів Robosweeper. Стверджується, що на дороги вийдуть серійні машини. «Робоприбиральники» працюють на електротязі і мають у своєму розпорядженні систему автономного управління 4 рівня — тому вони позбавлені традиційних органів управління.

Крім самого безпілотника, WeRide розробила ще й хмарну програму управління парком Robosweeper. З її допомогою можна планувати маршрути, якими поїдуть прибиральники, відстежувати поточний статус і виставляти завдання, і все це віддалено.