Юрист розповів про помилки інспекторів при виписування штрафу водіям

Як правило, поліцейські працюють парами і досить часто трапляються випадки, коли водія зупиняє один, а постанову оформлює інший правоохоронець. Насправді, це незаконно.

Суд вирішив дослідити яким чином все ж таки має проводитись розгляд справи. Як з’ясувалось, що згідно 3 Розділом III п. 9 Інструкції з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення, яка затверджена наказом МВС 07.11.2015 №1395, «Розгляд справи розпочинається з представлення поліцейського, який розглядає цю справу. Поліцейський, що розглядає справу, оголошує, яка справа підлягає розгляду, хто притягається до відповідальності, роз’яснює особам, які беруть участь у розгляді справи, їх права і обов’язки. Після цього оголошується протокол про адміністративне правопорушення (якщо складення протоколу передбачається КУпАП), заслуховуються особи, які беруть участь у розгляді справи, досліджуються докази і вирішуються клопотання».

Таким чином, суд прийшов до висновку про порушення працівниками поліції процедури розгляду справи про адміністративне правопорушення. Оскільки оскаржувана постанова прийнята неуповноваженою особою (Справа №686/9032/21).

На цій підставі суд визнав штраф поліції незаконним та скасував його.