У 2022 році українці привезли з-за кордону понад 400 тисяч б/в автомобілів

За підсумками минулого року українці привезли та зареєстрували понад 400 тисяч легковиків з пробігом з-за кордону. Понад половину з цієї кількості імпортували протягом часу дії так званого «нульового» розмитнення.

Як передає MMR, про це свідчать дані Інституту досліджень авторинку.

За словами експертів, під час війни мобільність виявилася надзвичайно важливою, завдяки чому попит на автомобілі залишається на високому рівні, а показники 2022 року виявилися лише на 24,2% нижчими за рекордний 2021-й.

«Загалом із початку року українці імпортували 404 080 вживаних легковиків. Такий показник виявився лише на −24,2% гіршим за найуспішніший в історії українського авторинку 2021 рік. Досягти цього вдалося завдяки запровадженню так званого «нульового» розмитнення у квітні-червні 2022 року», – зазначають експерти.

Якщо до початку повномасштабного вторгнення щомісяця українці привозили з-за кордону близько 50 тисяч легковиків з пробігом, то після початку повномасштабної війни імпорт призупинився. Втім, вже у травні в Україні вперше зареєстрували понад 82 тисячі вживаних легковиків, а пік трапився у червні: 87,2 тисячі автомобілів отримали українські номери.

«Після скасування закону темпи ввезення вживаних авто з-за кордону суттєво зменшилися, і наразі об’єм імпорту вживаних легковиків стабілізувався на рівні близько 16 тисяч машин щомісяця», – підсумували аналітики.