Експерти розкритикували законопроект про розмитнення у Дії – він лобіює ринок вживаних авто

Нещодавно парламентський комітет підтримав законопроєкти №7466 та 7468 щодо розмитнення автомобілів через «Дію». Тепер документи мають розглянути у сесійній залі і є високі шанси, що нардепи приймуть ці закони.

Втім, у Всеукраїнській асоціації автоімпортерів і дилерів вважають, що ці документи лобіюють ринок вживаних автомобілів і спрямовані проти цивілізованого авторинку.

Текст офіційної заяви ВААІД:

У цілому підтримуючи необхідність опрозорення цих процедур і їх спрощення та цифровізацію, водночас, у Всеукраїнській асоціації автомобільних імпортерів та дилерів бачать суттєві проблеми із застосуванням цих новацій та напрацювали до проектів низку зауважень та пропозицій.

У ВААІД вважають пропоновані зміни власне механізму обчислення податків та митних платежів такими, що:

1) не відповідають правилам Світової організації торгівлі щодо імплементації європейського законодавства з питань оподаткування та митниці – у частині визначення митної вартості як бази оподаткування ПДВ при ввозі товарів;

2) не відповідають зобов’язанням, взятим на себе Україною при підписання Угоди про асоціацію з ЄС – у частині екологічних стандартів,

3) зменшать надходження до Державного бюджету як мінімум на розмір нинішнього надходження від сплати збору до Пенсійного фонду України при першій реєстрації автомобіля. Наразі бюджет отримує цей збір у частині усіх нових автомобілів, а також вживаних – при їх ввезенні в Україну;

4) призведуть до стимулювання до ввезення в Україну автомобілів вікових груп від 5 до 10 та від 10 до 15 років, оскільки пропонується встановити розмір базової ставки акцизного збору, який зворотньо пропорційний віку автомобіля. Іншими словами, розмір акцизу на один і той же автомобіль старішого з віком, буде меншим.

Також частина пропонованих новацій у законопроектах є нелогічними – як от встановлення різниці у віці автівок при ввезенні фізичними і юридичними особами зі звільненням від оподаткування ввізним митом, або необґрунтованими, зокрема – у частині звільнення від ввізного мите окремих категорій транспортних засобів тощо, вважають у ВААІД.

В Асоціації вважають законопроекти 7466/7468 такими, що потребують доопрацювання.


Не пропустіть