В Україні ухвалили закон про обмеження експлуатації дизельних авто

Верховна Рада підтримала проект Закону №8172, який спрямований на розвиток екологічного чистого громадського транспорту, зокрема електробусів та розвиток відповідної зарядної інфраструктури. Про це повідомляє «Автоцентр».

Зокрема, запроваджуються обмеження на закупівлю та експлуатацію дизельних та бензинових автобусів у сфері громадського транспорту. А з 2036 року для міських автобусних маршрутів залучатимуть виключно електробуси, у тому числі на водневих паливних елементах, або машини із двигуном на газі. Планується, що до 2030 року у великих українських містах близько 25% усього громадського транспорту складатимуть електробуси або автобуси на газі, а до 2033 року їхня частка має подвоїтися, повідомляє «Укравтопром».

Також законом передбачено спрощені земельні вимоги щодо розміщення електрозарядних станцій. Під час підключення до мереж «Укренерго» до кінця 2024 року передбачено пільги, а також не стягування плати за потужність. Буде дозволено встановлення зарядних станцій для ОСББ у межах наявної потужності.


Не пропустіть