За які номерні знаки в Україні водії можуть отримати штраф

Реєстраційні номерні знаки є обов’язковим елементом при експлуатації механічних засобів в Україні. При цьому їх використання суворо регламентовано, порушення встановлених вимог загрожує водіям автомобілів чималими штрафами.

Так, існує думка, що потрібно кріпити номерні знаки тільки спереду і ззаду на бамперах, вважаючи, що, наприклад, під лобовим склом номери не вимагають особливих умов розміщення. На практиці ж вони розглядаються як передній номерний знак і до них висуваються відповідні вимоги.

Щоб вирушити в дорогу на новому автомобілі, водієві потрібно отримати в сервісному центрі МВС нові номерні знаки. Без них при першій же зупинці поліція оштрафує водія на 850 гривень і на 1700, якщо порушення скоєно повторно. Як альтернативу можна замовити номерні знаки онлайн.

У разі пошкодження, втрати або викрадення номерів потрібно негайно звернутися в поліцію, а потім до сервісного центру МВС із відповідними заявами. Для отримання нових знаків знадобиться включно з паспортом, ID-карткою, техпаспортом на авто. Якщо старі номери знайдуться, вони будуть визнані недійсними.

За що ще можна отримати штраф

1190 гривень (ч.1 статті 121-3 КУпАП) за відсутність номерного знака, використання чужих номерів або таких, що не відповідають встановленим стандартам, кріплення знаків у невідведеному для цього місці, приховування номерів або відсутність на них освітлення.

2550 гривень (ч.2 статті 121-3 КУпАП) за несанкціоноване використання номерів військових, дипвідомств або спеціальних служб. У разі повторності штраф подвоюється, а у водія додатково можуть вилучити права на строк до півроку.

Джерело mashyna.com.ua

Не пропустіть