В Україні можуть скасувати обов’язкову сертифікацію авто

В Україні пропонують скасувати обов’язкову сертифікацію автомобілів.

Відповідний законопроєкт у Верховній Раді зареєструвала група народних депутатів з ініціативи Мар’яна Заблоцького.

Документ, окрім іншого, передбачає зміни у процедурі сертифікації транспортних засобів. У разі ухвалення, ця процедура стане необов’язковою для більшості імпортних авто.

Як відомо, сьогодні кожен імпортний транспортний засіб з пробігом повинен підтвердити відповідність вимогам технічних регламентів. Для цього потрібно пройти процедуру сертифікації. Проводять її спеціальні випробувальні лабораторії, а призначені органи зі сертифікації колісних транспортних засобів (в Україні сьогодні таких 15)  видають підтверджуючий документ — сертифікат відповідності. Ринкова вартість такої послуги складає від 2500 грн для легкових автомобілів.

Законопроєкт, поданий народними депутатами, пропонує визнавати не лише сертифікати відповідності, видані українськими організаціями, але й інші документи, видані в країнах Євросоюзу, у тому числі виробниками цих транспортних засобів або їх уповноваженими представниками в Україні. Не визнаватимуть документи, отримані в росії та Білорусі.

Таким чином для розмитнення та реєстрації усіх видів транспортних засобів  (в тому числі механічних та самохідних, спеціальної та сільськогосподарської техніки) вистачить надати документи про реєстрацію та право власності. Проходити додаткові процедури чи отримувати інші документи буде не потрібно, зазначають експерти.

Джерело Інститут досліджень авторинку

Не пропустіть