До 51 грн/літр: чому бензин у Польщі дешевший, ніж в Україні

За реальної ціни бензину та дизеля у 68 гривень за літр, на заправках його реалізовують по 51 грн за літр.

Нещодавно українські переселенці у Польщі поставили досить просте та закономірне питання, яке стосується цін на пальне. Так виявилося, що паливо в Україні дорожче, ніж у сусідній Польщі, хоча завжди було навпаки. Причину такого явища вирішив пояснити експерт паливного ринку Сергій Куюн.

Так, напередодні виборів у Польщі ціни на пальне спеціально занижують, щоб створити певну “стабільність” напередодні виборів. Відповідними думками директор Консалтингової групи “А-95” Сергій Куюн поділився на своїй сторінці у Facebook.

Ринкова ціна палива в Польщі зараз становить 8 злотих або 68 гривень за літр, тоді як на заправках паливо продають по 6 злотих за літр (приблизно 51 гривня). Державна мережа АЗС, яка є монополістом на ринку, ще з вересня заморозила ціни на паливо, поетом на АЗС цінник не зріс навіть попри подорожчання палива нафтопродуктів на світовому ринку на 25%.

Низька ціна палива призвела до того, що водії із сусідніх країн активно приїжджають до Польщі за паливом, через що на деяких заправках уже спостерігається дефіцит. Щоб не посилювати ситуацію, на деяких станціях Оrlen з’явилися повідомлення про технічне обслуговування, а ряд колонок зовсім зник.

Джерело auto.bigmir.net