Без мита, податків та акцизу: для українців готують зміни правил ввезення авто

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкти, що дозволяють ввозити автомобілі без мита, податку на додану вартість та акцизного податку для потреб ЗСУ.

Про це пише wheel-news.

Законопроєкти під номером №10219, №10220 націлені на допомогу Збройним Силам України. Тепер волонтерська діяльність буде полегшена, а процедура ввозу автомобілів – менш затратною.

В записці законопроєкта №10219 йдеться, що від оподаткування звільняються наступні транспортні засоби:

  • 8701, 8702 (моторні транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, включаючи водія, крім тролейбусів);
  • 8703 (автомобілі легкові та інші транспортні засоби, крім автомобілів легкових з типом кузова: седан, хетчбек, кабріолет, купе; гоночних автомобілів; транспортних засобів, що класифікуються у товарній підпозиції 8703 10);
  • 8704, 8705 (моторнi транспортнi засоби спецiального призначення, крiм автобурових, автобетономiшалок), 8716 згідно з УКТ ЗЕД.

Наголошуємо, що це стосується лише транспортних засобів, що ввозяться на митну територію України підприємствами, установами та організаціями, які утворені органами місцевого самоврядування, і оплата яких здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів для подальшої їх безоплатної передачі ЗСУ та іншим військовим формуванням.

Перераховані види транспорту звільняються також від ПДВ та акцизного податку згідно законопроєкта №10220.

Важливою умовою є те, що транспортні засоби протягом 45 днів мають бути передані своїм власникам. За 2022 рік для ЗСУ було ввезено понад 60 000 авто.