Унікальний український автомобіль допомагає на всіх фронтах (Відео)

Завдяки своїм гігантським колесам український всюдихід «Богун-2» легко проходить снігові замети, перетинає болота та форсує річки. Надати рятувальникам більше сніго-болотоходів українського виробництва вирішили фонд United24 та мережа автозаправок WOG. У межах благодійної ініціативи вони зібрати 22,5 млн гривень і закупили чотири сучасні всюдиходи, йдеться у матеріалі «Ранку Вдома».

Завдяки своїм гігантським колесам з контрольованим тиском український сніго-болотохід «Богун-2» вільно проходить крізь снігові замети, легко перетинає болота і навіть може форсувати повноводний Дніпро, наче звичайний човен. Перші «Богуни» зійшли з конвеєра у 2014 році. Зарекомендували себе як надійна та незамінна рятувальна техніка, особливо під час повномасштабної війни.

«Реально техніка класна, ми неодноразово використовували її. Останні рази — це було під час ліквідації снігових заметів, зокрема, на Одещині. З допомогою цієї техніки ми евакуювали громадян та витягували транспорт зі снігових заметів», — заявив речник ДСНС України Олександр Хорунжий.

Надати рятувальникам більше такої техніки вирішили фонд United24 та команда мережі автозаправок WOG. У межах благодійної ініціативи вони зібрали 22,5 мільйони гривень та закупили чотири сучасні всюдиходи «Богун-2», які передали ДСНС.

«Проєкт «Рятуємо всюди, де наші люди» ми планували заздалегідь, але коли дізналися про трагедію на Каховської ГЕС, то запустили за лічені години. Одразу ж зробили внесок на перший всюдихід. Вже за тиждень він виконував свої перші завдання по порятунку людей у Херсонській області. Нині ми передаємо ще три всюдиходи. Дуже сподіваємося, що вони допоможуть врятувати життя українцям», — розповіла операційна директорка мережі WOG Владлена Русіна.

«Богун-2» — це унікальна українська розробка, для якої не існує жодних перешкод. Діаметр коліс сталевого монстра 160 сантиметрів, і в кожному з них схований додатковий бак на 50 літрів пального. Також техніка обладнана лебідкою для визволення з заметів автівок, яскравим світлом та місцями для рятувальників та потерпілих. Попри свій розмір, рятувальна машина споживає шість літрів дизеля на 100 кілометрів. Повної заправки вистачає на понад 70 годин безперервної роботи.

«Немає ніякої місцевості, де вона б не могла експлуатуватися. Техніка може долати перешкоди висотою до одного метру, якщо це необхідно. У його базі використовується герметичний корпус, який стійкий до корозії. Також особливістю є шини, які виробляються за нашою ліцензією. Вони накачуються вихлопними газами. Залежно від типу місцевості, де вони використовуються, регулюється тиск для оптимального зчеплення з поверхнею. З точки зору технічних можливостей ця техніка не має аналогів у світі», — пояснив керівник проєктів «Богун-2» Ігор Корнілов.

Передані всюдиходи вже найближчим часом будуть розподілені між рятувальниками і попрямують на виконання своєї місії у найнебезпечніших зонах.

«Зараз існує 30 «Богунів», які ми використовуємо в різних напрямках. Зокрема, для порятунку людей в гірській місцевості та для підсилення наших підрозділів у прифронтових зонах», — резюмував речник ДСНС України Олександр Хорунжий.

Сьогодні майже всі регіони країни забезпечені таким транспортом. Нові всюдиходи «Богун-2» — це важлива інвестиція в роботу рятувальників, яка допоможе їм ще ефективніше діяти у надзвичайних умовах.