Чому в Україні підвищаться ціни на паливо

У 2024 році світ може спіткати дефіцит дизпалива. Це може статися, якщо в США на фоні рецесії розпочнеться стрімке виробництво. Про те, як це вплине на вартість дизелю в Україні.

За даними Reuters, вартість сировини для виготовлення дизельного з початку року зросла на 37%, враховуючи те, що нафта здорожчала лише на 2%. Все це свідчить про ймовірну нестачу палива в світі.

Сергій Куюн, директор консалтингової компанії «А-95», розповів, що проблеми з паливом в світі неминуче вплинуть на вартість в Україні. Однак відбудеться це не миттєво.

За словами директора, зараз всі гравці ринку мають запаси палива, тому при найменшому дефіциті нестачі вони не відчують. Але ситуація зміниться, через деякий час. Разом з тим, експерт попереджає, що точно спрогнозувати ціни на АЗС зараз неможливо.

«Якщо у світі виникне дефіцит, Україна відчує це не відразу, а через деякий час. При цьому неминуче зростання цін, у разі їх зростання на світовому ринку, але наскільки саме може подорожчати дизель, спрогнозувати неможливо», — зазначив Сергій Куюн.

З початком року, вартість дизеля впала майже на гривню. Однак, що буде далі з цінниками на популярне паливо поки, що невідомо.

Джерело uamotors.com.ua