Названо категорію громадян, яких можуть позбавити права керувати авто

Верховна Рада обговорює законопроєкт No10449, який передбачає посилення мобілізації. Було запропоновано ряд обмежень для чоловіків, які ухиляються від військового обліку. Остаточно прийнято рішення щодо обмеження право керування транспортним засобом.

Про це в національному телемарафоні розповів нардеп від “Слуги Народу” Федір Веніславський.

За його словами, Комітет ВР нацбезпеки й оборони, обговорювали надання повноважень ТЦК обмежувати в судовому порядку права громадян, а саме: право розпоряджатися коштами на рахунках, право виїзду за кордон та право керування транспортним засобом.

“Наразі депутати дійшли консенсусу, що з трьох обмежень, які запропоновані новим мобілізаційним законопроектом, остаточно прийняте лише одне, а саме – право керування транспортним засобом. Якщо військовозобов’язаний не виконав умови ТЦК та не з’явився для оформлення, а також уточнення військово облікових даних, або не з’явився за повісткою, яку він отримав, то через суд на нього буде наложене дане обмеження“, – роз’яснив Веніславський.

Також нардеп розповів про здобувачів вищої освіти. Відомо, що після початку повномасштабної війни чимало людей раптом вирішили стати студентами, часто вдруге, а то й втретє. Все тому, що закон не обмежує кількість дипломів, що дає можливість легально отримати відстрочку від служби в збройних силах.

“Теперішній закон не обмежує кількість вищих освіт. Тобто людина може отримати другу, третю, п’яту вищу освіту і це буде підставою для отримання відстрочки від призову. Ми це точно приберемо і буде вже послідовна вища освіта, тобто вища, магістерська та аспірантура“, – завірив Федір Веніславський.

Джерело tehnofan.com.ua