Українцям готують нові правила перереєстрації авто, отримання водійських прав та надання інших послуг

Верховна Рада готується ухвалити закон, згідно з яким територіальні органи Міністерства внутрішніх справ (МВС) зможуть перевіряти дані про осіб з різних реєстрів під час надання адміністративних послуг. Це стосується отримання права на управління транспортними засобами, державної реєстрації (перереєстрації) та зняття з обліку автомобілів.

У парламенті планують внести зміни для автовласників, рекомендувавши схвалити законопроект 9504 про доступ до інформації, необхідної для надання адміністративних послуг у сфері дорожнього руху. Законопроект був внесений у липні 2023 року, а профільний комітет парламенту підтримав його прийняття за основу 23 травня 2024 року.

Законопроект передбачає, що територіальні органи МВС матимуть право отримувати з Єдиного державного демографічного реєстру інформацію, необхідну для надання адміністративних послуг. Це включає ім’я особи, дату та місце народження, місце проживання, реквізити паспортних документів, унікальний номер запису у Реєстрі та відцифрований образ особи.

Законопроект також вносить зміни до Закону «Про дорожній рух», надаючи Кабінету Міністрів повноваження визначати порядок отримання інформації з різних реєстрів для надання адміністративних послуг у сфері дорожнього руху. Це включає допуск громадян до керування транспортними засобами, державну реєстрацію (перереєстрацію) та зняття з обліку транспортних засобів.

Таким чином, територіальні органи МВС під час звернення осіб щодо отримання адміністративних послуг з реєстрації (перереєстрації) та зняття з обліку транспортних засобів отримають право на доступ до необхідної інформації з інформаційних систем та електронних баз даних (реєстрів) органів виконавчої влади.

Джерело sud.ua