Як обміняти електронні документи водія на фізичні: пояснення від МВС

Електронне посвідчення водія і електронне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, які відображаються у застосунку «Дія», є повноцінною альтернативою пластикових документів, пише Укрінформ.

Вони дозволяють громадянам не сплачувати за бланкову продукцію. Однак електронні документи дійсні лише на території України. Про це поінформувала пресслужба Головного сервісного центру Міністерства внутрішніх справ, передає Укрінформ.

Зазначається, що часто до сервісних центрів МВС громадяни звертаються з проханням виготовити дублікат електронного документа на бланку, але такої процедури в Україні не передбачено. Для того, аби отримати пластиковий документ, громадянину потрібно обміняти електронний.

«Замовити обмін посвідчення водія в Україні можливо трьома способами: офлайн у будь-якому зручному сервісному центрі МВС; онлайн через Кабінет водія; онлайн через застосунок Дія», — поінформували в установі.

За даними ГСЦ, аби обміняти електронне водійське посвідчення на пластикове у сервісному центрі МВС, особі потрібно мати при собі паспорт з відміткою про місце реєстрації проживання, довідку про реєстраційний номер облікової картки платника податків, пред’явити посвідчення в «Дії» та оплатити послугу обміну посвідчення та вартість бланка.

Зазначається, що це коштуватиме орієнтовно 572 гривні. Після обміну громадянину буде виданий документ з новим номером та серією.

Для того, щоб обміняти е-свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу на пластикове, людині потрібно звернутися до будь-якого зручного сервісного центру МВС, взяти талон на перереєстрацію транспортного засобу та оформити нове свідоцтво.

Для отримання послуги особі потрібні наступні документи: паспорт з відміткою про місце реєстрації проживання, довідка про реєстраційний номер облікової картки платника податків, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу в «Дії».

«Також потрібно буде сплатити за послугу перереєстрації та бланкову продукцію — орієнтовна вартість 836 гривень», — заявили у ГСЦ.