Ввезення євроблях в Україну може впасти на 50%

В Україні планують запровадити військовий збір у розмірі 15% при купівлі нових автомобілів та при розмитненні. Це може призвести до зниження ввезення євроблях на 50%, прогнозують експерти Інституту досліджень авторинку.

18 липня 2024 року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11416, який передбачає підвищення деяких податків і зборів, зокрема військового збору на автомобілі. Ініціатором законопроєкту став прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Наразі документ розглядається у профільному парламентському Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики.

Експерти вважають, що у разі прийняття цього законопроєкту українці будуть менше ввозити автомобілі на іноземній реєстрації. Зараз щомісяця в Україну ввозять близько 20 000 євроблях, але ця кількість може скоротитися на 50%.

Продаж нових автомобілів в Україні також може знизитися на 50%, оскільки їх вартість зросте на 15%. В умовах війни продажі нових машин і так далекі від довоєнних показників, і додаткове подорожчання ще більше скоротить ринок.

Через новий збір українці частіше купуватимуть вживані автомобілі, а ринок електромобілів може перейти на внутрішній вторинний ринок. Експерти також попереджають про можливі корупційні схеми при розмитненні автомобілів, такі як заниження оцінної вартості. Законопроєкт перебуває на розгляді у профільному комітеті, який, ймовірно, рекомендуватиме його ухвалити.

Джерело expert.in.ua