Ухилянтів не тільки позбавлятимуть водійських прав, а й забиратимуть автівки: як цього уникнути

Новий закон про мобілізацію передбачає, що громадяни, які ухиляються від військового обов’язку, втратять право керувати транспортними засобами і будуть оштрафовані на 17 – 25,5 тисяч гривень.

Це не єдині наслідки для порушників. За злісне ухиляння від мобілізації чоловіків можуть позбавити автомобіля та житла, якщо вони ігноруватимуть штрафи. Якщо чоловік не оновить дані в ТЦК та СП до 16 липня, протягом 3 місяців йому випишуть штраф у 17 тисяч гривень за порушення правил військового обліку.

Після цього йому надішлють повістку, яка зобов’язує з’явитися у військкомат протягом 14 днів, інакше штраф зросте до 25,5 тисяч гривень. Якщо штрафи не сплачено протягом 15 днів, справа передається до виконавчої служби на примусове стягнення коштів.

Виконавча служба спочатку шукає банківські рахунки ухилянта. Якщо коштів недостатньо, суд арештовує майно боржника для продажу на аукціоні, що загрожує в першу чергу власникам автомобілів. Єдиний спосіб уникнути цього — не ухилятися від військового обов’язку та вчасно сплачувати штрафи.

Крім того, примусове стягнення штрафів виконавчою службою подвоює суму штрафу та включає додаткові витрати на виконавчий збір та судові витрати. Таким чином, штраф у 17 тисяч гривень може зрости до 37,5 тисяч гривень.

Джерело enovosty.com