«Автогаз» може здорожчати до 40 грн за літр

Автомобілісти «газових» автомобілів уважно стежать за цінниками на АЗС — наразі, після введення першої черги нового акцизу на цей вид пального, ціни не надто стрибнули — в середньому на +3 гривні.

За даними Інституту досліджень авторинку, обсяги імпорту пропан-бутанової суміші в Україну обвалилися у 4-5 разів. А це ще один вагомий чинник, який може вплинути на усі сектори, залежні від ціни та наявності LPG.

На думку експерта аналітичної агенції «НафтоРинок» Олександра Сіренка, ввезеного обсягу має вистачити мінімум до кінця жовтня, а може й більше.

«Імпорт LPG збільшився на 41,2% до 124 тис. т протягом серпня 2024 р., в порівнянні з 87,8 тис. т в липні. Але, ціна в опті та в роздробі на АЗС зростає, бо підняли акциз. І тут раніше закуплені дешевше залишки LPG особливої ролі в ціноутворенні не зіграють. Скоріш за все до кінця вересня роздрібна ціна „автогазу“ буде на рівні 33-35 грн/л», – каже експерт.

Наразі увесь фокус на поляків, які купують близько 1 млн т LPG в рф. Вони будуть його накопичувати і, ймовірно, менше продавати нам. За таких умов вже можна прогнозувати, що роздрібна ціна на газ до кінця року перетне позначку у 40 грн/л.

Зазначимо, станови на вересень 2024 року на українському автопарку знаходиться близько 2,7 млн транспортних засобів, які як основне або альтернативне пальне використовують газову суміш.