В Україні планують виготовляти електромобілі (Відео)

У Міністерстві інфраструктури України наразі працюють над створенням законодавчої бази, яка дозволить вигідно виготовляти та продавати електромобілі в Україні. Експерти планують запустити абсолютно сучасний та новий сектор української промисловості, який тільки нещодавно почав розвиватися в провідних країнах світу.

Про це під час інтерв’ю у програмі «Нова кров» (щонеділі о 11:00 на телеканалі ZIK) розповів міністр інфраструктури України Володимир Омелян.

«Звісно, дуже важко починати говорити про електромобілі та розвиток сучасних технологій, коли ти займаєшся латанням дірок. Минулого року я об’їздив фактично 90% областей України. При чому, це були не підготовлені траси для міністра, а такі дороги, куди нормальні люди не заїжджають. Тому я прекрасно розумію, який стан українських доріг», – зазначив міністр інфраструктури.

Незважаючи на це, в міністерстві переконані, що популяризацію екологічного автотранспорту не варто відкладати на кращі часи.

«Я б дуже хотів їздити на автомобілі українського виробництва, але щоб це був ще й електрокар. Сподіваюсь, ми до цього дійдемо. Ми зараз працюємо над створенням нормальної законодавчої бази, щоб електромобілі було вигідно виготовляти і продавати в Україні. Якщо нам це вдасться, то ми створимо абсолютно сучасний та новий сектор промисловості, який зараз тільки-но розвивається в провідних країнах світу», – говорить Володимир Омелян.

Для того, щоб почали надходити інвестиції, пояснює урядовець, має запрацювати і лояльна пільгова політика з боку держави.

«Міністерство планує розробити ряд законопроектів, які полегшать податкове навантаження і для імпортерів, і для виробників. Ми працюємо, і сподіваюся, що на кінець лютого – початок березня така платформа вже буде готова. Зокрема, ми намагаємося зняти низку податкових навантажень – акциз, ПДВ та, можливо, інші мита, які зараз стягуються», – розповів міністр.

Окрім законодавства, пояснює Володимир Омелян, є певний психологічний бар’єр серед водіїв, які мають можливість придбати таке авто, проте побоюються певного дискомфорту під час користування.

«Багато автомобілістів переймаються тим, що не будуть мати можливість безперешкодно зарядити свій електрокар. Відтак, по всій країні повинна розвиватися розгалужена мережа електрозаправок. Зараз наші вимоги полягають також у тому, щоб всі сучасні стоянки були обладнані кількома місцями для підзарядки електродвигунів. Такі ж вимоги запрацювали й для звичайних заправок та великих супермаркетів», – зауважив Володимир Омелян.