Україна стала світовим лідером за часткою ринку SUV

Кросовери займають дедалі більшу частину ринку в усіх країнах світу. А в Україні їх вже майже половина від загального продажу нових авто, пише autocentre.ua.

Мода на кросовери, або SUV, заполонила світ. Виробники один поперед одного випускають нові моделі у всіх класах, а споживачі, немов загіпнотизовані, шикуються в черги за псевдопозашляховиками.

І ця тенденція особливо посилюється в останні роки. Наприклад, якщо 20 років тому частка повнопривідних автомобілів в Західній Європі становила непомітні для ринку 2,6% від загального продажу легковиків, то через 10 років цей показник збільшився до 7,7%, а в минулому році був 13% (дані АСЕА). І це тільки з повним приводом! Частка всіх SUV в Європі минулого року становила 25,7% (тут і далі – дані JATO).

Світова статистика SUV дуже схожа на європейську. Загалом на планеті минулого року було куплено 24,32 млн кросоверів – 28,8% від загального авторинку. Таким чином, сегмент SUV став найбільшим для авторинку, випередивши колишнього лідера – легковий С-клас.

У різних країнах по-різному ставляться до SUV, хоча тенденція зростання є у всіх. У Японії та Кореї, Індії та Південній Африці частка кросоверів поки що невисока – близько 14%. У Європі і Південно-Східній Азії – 24-27%. Найбільша частка ринку SUV – в Китаї та США. Там вона становить 33-34%. Але найбільшого зростання тут досягла Україна: наші співгромадяни під час купівлі нового автомобіля віддають перевагу кроссоверам у кожному другому випадку!

Порівнявши динаміку ринку за класами сьогодні і десять років тому, можна зробити висновок, що на SUV переходять споживачі, які раніше купували легковики С-класу. Така тенденція відповідає загальносвітовій.

SUV проти легковиків за 10 років: динаміка за класами у 2006 і 2016 рр.

Головна причина популярності кросоверів і позашляховиків в Україні – стан вітчизняних доріг. Крім того, людям подобається висока посадка, великий кліренс, повний привід, зручний кузов і наявність новітнього обладнання. За такі якості модних і сучасних SUV споживач готовий платити більше.

Динаміка частки SUV на авторинку України, %
ТОП-5 SUV у світі*
1. Nissan X-Trail/Rogue
2. Honda HR-V
3. Toyota RAV-4
4. Honda CR-V
5. Ford Kuga/Escape
*За І кв. 2016 р. Дані JATO

ТОП-5 SUV в Україні*
1. Kia Sportage
2. Renault Duster
3. Toyota RAV4
4. LADA 4×4
5. Suzuki Vitara
*За 2016 р. Дані Auto-Consulting

Частка SUV у продажах нових авто у 2016 р., % і лідери на ринках