В Європі дизельні двигуни втратили популярність

Вперше з 2009 року європейські покупці придбали більше бензинових авто, ніж дизельних – про це свідчить статистика за першу половину 2017 року. Такий зсув в перевагах пов’язують з дізельгейтом.

Згідно з даними Європейської асоціації автовиробників (АСЕА) продажі бензинових автомобілів виросли на 10 відсотків в порівнянні з першим півріччям 2016 року, в той час як дизельних – знизилися на 4 відсотки. На вибір покупців також вплинули плани влади декількох великих міст – зокрема, Парижа і Афін – серйозно обмежити експлуатацію дизельних машин незалежно від норм токсичності.

У АСЕА вважають, що всупереч очікуванням зростання поголів’я бензинових авто здатний посилити екологічну ситуацію, оскільки вони відрізняються підвищеним, в порівнянні з дизелями, вмістом СО2 в вихлопних газах – це варто враховувати чиновникам, що визначає політику в транспортній галузі. Крім того, в разі значної переваги попиту на бензинові машини автовиробникам стане складніше укладатися в екологічні нормативи.

Наведені АСЕА цифри не враховують моделей з гібридними силовими установками – вони продемонстрували зростання в 58 відсотків. Продажі електромобілів виросли на 37 відсотків і разом з гібридами вони зайняли 3,9% ринку.