Чи дорожчатиме пальне в Україні надалі

Бензин в Україні дорожчає з серпня: тоді найпопулярніший тип автомобільного пального А-95 коштував 29 гривень 20 копійок, повідомляє, зокрема, портал minfin.com.ua.​

Перед цим кілька місяців бензин майже не змінювався у ціні, а періодично навіть трохи дешевшав. А ще раніше, у період з жовтня 2017 року по січень 2018-го бензин подорожчав дуже суттєво: на шість гривень за літр.

Чи буде нинішнє подорожчання таким же масштабним? Експерти не дають однозначних прогнозів, оскільки, стверджують вони, на вартість автомобільного пального в Україні впливає сума чинників.

Так, ціну на українських автозаправках формують передовсім оптові ціни (пального та нафтопродуктів) на зовнішніх ринках та курс гривні, стверджує експерт ринку нафтопродуктів, колишній президент «Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леонід Косянчук.

«Якщо можемо поки що, за рахунок певних запасів у торговельній мережі, до певної міри ігнорувати підвищення цін на зовнішніх ринках (адже там є коливання вгору-вниз та є спекулятивна складова), то гривня, на жаль, з кожним днем сповзає глибше і глибше. Я зробити прогнозу не можу, бо невідомо, що робитиме НБУ з курсом національної валюти. Я знаю, що в Нацбанку мали б робити, але що саме робитиметься, знає хіба що керівництво регулятора. А ми маємо зрозуміти, що падіння курсу національної валюти на 1 гривню за долар – означатиме зростання вартості літра бензину приблизно на 80 копійок», – уточнює Косянчук.


Не пропустіть