Думка експерта: скільки потрібно грошей, щоб відремонтувати українські дороги

В Україні близько 90% доріг потребують капітального ремонту. На це потрібно близько 1 трлн гривень. Таку заяву в ефірі «Громадському ТБ» зробив Олександр Кава, колишній заступник міністра інфраструктури.

За словами Олександра, в нашій країні в поганому стані 160 000 км доріг. Їх потрібно було відремонтувати ще 10-40 років тому, але цього так і не зробили через недостатнє фінансування.

Наприклад, в 2003-2004 роках відремонтували 219 км траси Київ – Одеса, але про інші ділянки забули. Але ж їх побудували ще в 1970-1980-х роках, і вони потребують капремонту.

Зараз, звичайно виділяють більше грошей, ніж раніше. Але Олександр Кава вважає, що їх все одно мало. Потрібно близько 1 трлн гривень. Це велика сума. За один рік її годі й шукати в бюджеті. Потрібно кілька років. Потрібна спеціальна програма.

Раніше «Укравтодор» визнав, що в Україні 95% доріг знаходяться в стані, що не відповідає нормам. Найгірші дороги – в Черкаській, Миколаївській областях та на Донбасі.

У 2018 році наша країна в світовому рейтингу якості доріг GCI виявилася на 130-му місці з 137-ми. Її в цьому рейтингу обігнав навіть Мозамбік. Лідерами ж стали ОАЕ, Сінгапур і Швейцарія.

Джерело autonews.ua

Не пропустіть