Юристи розповіли, чи можна уникнути штрафу за перепродану «євробляху»

Уже в кінці літа почнеться впровадження штрафних санкцій щодо порушень термінів перебування в країні автомобілів на європейській реєстрації. Патрульні зупинятимуть машини на єврономерах і перевіряти їх по базі. Але зачепить хвиля і тих, хто здав свої автомобілі на розбирання або продав. Але виплати можна уникнути.

Юристи компанії «Дорожній адвокат» відзначають, що на сьогодні в Україні за різними оцінками знаходиться з порушенням терміну вивезення мінімум півмільйона «євроблях». Частина з них здана на шроти, перепродана на території України іншим громадянам і так далі.

«Існує хибна думка, що якщо автомобіля вже немає, то і штрафу не буде. Однак така думка є хибною! Ввезені в Україну в режимі транзит автомобілі з іноземною реєстрацією можуть знаходитися в Україні не більше 10 днів. При цьому, ці автомобілі не можуть використовуватися з жодною іншою метою, крім транзиту, і повинні бути вивезені з України.

Використання таких автомобілів іншим способом, ніж їх вивезення за межі України, кваліфікується за статтею 485 Митного кодексу – протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів, а так само використання товарів, стосовно яких надано пільги щодо сплати митних платежів, в інших цілях, ніж ті, у зв’язку з якими було надано такі пільги.

Якщо ж громадянин здав такий автомобіль на шрот або продав, то на нього може бути накладено штраф за статтею 485 Митного кодексу в розмірі 300% несплачених митних платежів, який досягає кілька сотень тисяч гривень.

Тому для того щоб не отримати цей штраф власник ввезеного в режимі транзит автомобіля повинен знайти цей автомобіль, викупити його назад і вивезти за межі України.

В іншому випадку такий громадянин може оплатити штраф в сумі, яка дорівнюватиме вартості трьох аналогічних «євроблях», – зазначають юристи.

Джерело autonews.ua

Не пропустіть