Які автомобілі возять бронетехніку в Україні

На київських вулицях переважно в нічний час можна зустріти багатотонні автопоїзди, що перевозять різну бойову техніку, пише trucks.autocentre.ua.

Українська армія за останні два роки суттєво наростила свій потенціал, однією важливою складовою якого є броньована самохідна техніка – танки, бронетранспортери та інші бронемашини. Кількість їх зросла, а головне – почастішали випадки перевезення такої техніки українськими дорогами. З військової частини – на передову, в випадках поломки або пошкодження – на ремзавод і т. д. Звичайно, транспортувати всі ці машини своїм ходом не рентабельно, та й створюється підвищений ризик для інших учасників руху. Тому на дорогах загального користування часто використовую тягачі з трейлерами-ваговозами. Для цього в ролі причепної техніки в основному застосовують старі моделі ЧМЗАП, вантажопідйомністю до 40 т. А які ж до них використовують тягачі? Для буксирування важких танків це, як правило, старенькі 4-вісні МАЗ-537, які надходили до нас ще з тимчасового «союзу». Що ж стосується більш легкої техніки – БТР і інших бронемашин, то їх возять за допомогою тягачів КрАЗ з колісною формулою 6х6 або 6х4.

Днями на вулиці Києва був помічений один такий сідельний тягач КрАЗ-64431 (6х4), який тягнув за собою великий напівпричіп ЧМЗАП з двома одиницями техніки – бронемашиною КрАЗ «Спартан» і БТР-80, обвішаний спеціальними противокумулятивними екранами-гратами.

З відмітних особливостей даного сідельного тягача варто вказати камуфляжне забарвлення, а також наявність кабіни зі спальним місцем. Водій в дорозі може провести не один день. КрАЗ-64431 (6х4) оснащується двигуном ЯМЗ-238ДЕ2 потужністю 330 к.с. і 8-ступінчастою КП тієї ж марки. Тягач здатний працювати в складі автопоїзда повною масою до 42,3 т і буксирувати причепи повною масою до 32,3 т.