В Україні помітили броньовик із поліпшеним захистом від дронів (Фото)

В Україні помітили багатоцільовий бронеавтомобіль канадського виробництва Roshel Senator, оснащений унікальною системою захисту від безпілотників. Це сітчаста металева конструкція, яка покликана захистити бронемашину від зростаючої загрози з боку російських дронів-камікадзе. Про це повідомили оглядачі Defence Blog, пише «Фокус».

Автори публікації припустили, що металевий захисний екран був встановлений на вторинному ринку, оскільки він не входить у базовий варіант броньовика. Однак розробники все ж пропонують опціональний комплект для додаткового захисту від FPV-дронів.

Конструкція захисного екрану, зазначили оглядачі, попри гадану простоту, відповідає типу додаткової верхньої броні, використовуваної для боротьби з безпілотниками. Це рішення вперше застосували російські війська ще 2022 року. Відтоді така конструкція стала стандартною для російських і українських танків та іншої бронетехніки, насамперед для захисту від БПЛА.

«Наразі на різних типах машин можна спостерігати різноманітні конструкції захисних екранів, багато з яких є місцевими імпровізованими польовими модифікаціями, що відображають еволюцію тактики і технологій у сучасній війні», — підкреслили оглядачі.

Roshel Senator — це багатоцільовий бронеавтомобіль MRAP, розроблений канадською компанією Roshel Defence Solutions. Він забезпечує захист і високу мобільність у бойових умовах, призначений для швидкого переміщення десанту. При масі до 8 тонн Senator може перевозити 12 солдатів із максимальною швидкістю до 110 км/год. Відповідаючи стандартам STANAG 4569 AEP 55, він здатний витримувати влучання бронебійного боєприпасу калібру 7,62×39 мм з відстані 30 метрів. Цей броньовик зарекомендував себе як надійна машина у складних бойових умовах, особливо на сході та півдні України.