Повідомили, яка кількість американських позашляховиків HMMWV на озброєнні ЗСУ

Українська армія використовує американські позашляховики HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) ще з 2000-х років. Сотні машин компанії AM General були на озброєнні ЗСУ задовго до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

З 2022 року США значно посилили допомогу Україні, внаслідок чого кількість цих позашляховиків на озброєнні ЗСУ перевищила 3000 одиниць. HMMWV відіграють важливу роль у сучасних українських військових операціях, та отримав високі схвальні відгуки від військовослужбовців.

Розробка HMMWV почалася ще в 1979 році, коли американська компанія AM General отримала завдання створити «високомобільний багатоцільовий колісний транспортний засіб». Головною вимогою було забезпечення здатності машини слідувати за танками, мати широку колію та великий дорожній просвіт.

Виробництво HMMWV розпочалося в січні 1985 року на заводі AM General в штаті Індіана. Перша партія складалася з 55 000 одиниць. З того часу ці машини стали незамінними у багатьох арміях світу, включаючи українську.

Джерело wheel-news.com