Швеція передає всі свої Pansarbandvagn 302 (Pbv 302): що це за бойова машина (Фото)

Шведська уряд продовжує підтримувати Україну, надаючи їй 16-й та найбільший з моменту початку вторгнення РФ пакет військової допомоги. Цей пакет включатиме літак радіолокаційної розвідки та управління ASC 890, артилерійські боєприпаси, керовані ракети Rb 99, а також всю лінійку шведських гусеничних бойових машин піхоти, зокрема Pansarbandvagn 302 (Pbv 302), для підтримки створення нових бригад української армії. Цю інформацію повідомляє MMR із посиланням на агентство Interfax.

Pbv 302, яка є шведською гусеничною бойовою машиною піхоти, була розроблена компанією Hägglund & Söner у 1960-х роках та вперше представлена у 1966 році. Ця машина вже декілька десятиліть використовується як основний транспорт шведської піхоти. Pbv 302 має дизельний двигун Volvo, який забезпечує максимальну швидкість до 65 км/год, та амфібійні можливості для подолання водних перешкод.

Захист від стрілецької зброї та уламків забезпечується бронею Pbv 302. Основне озброєння машини складається з 20-мм автоматичної гармати, кулемета і системи димових гранат. Pbv 302 може вмістити до 11 осіб, включаючи трьох членів екіпажу і вісім піхотинців.

Незважаючи на поступову заміну на більш сучасні бойові машини піхоти, такі як CV90, Pbv 302 залишається важливим компонентом історії шведських збройних сил. Вона використовувалася у міжнародних миротворчих місіях, демонструючи свою надійність та ефективність, а від тепер прийматиме участь в російсько-українській війні.