Яким був перший автомобіль

Перший автомобіль Бенца мав три високих велосипедних колеса зі спицями і був розрахований на двомісний екіпаж, важив 250 кг, пише avtovod.org.ua.

Цілих 130 років тому інженер Карл Бенц отримав Німецький Імператорський патент за №37435 на Motorwagen – перший автомобіль у світі. Після цього, 30 січня 1886 року, він здійснив першу публічну поїзду містом Мангейм.

Автомобіль був двомісним. Мав високі колеса зі спицями. Важив 250 кг. Рухався завдяки чотиритактному бензиновому мотору з водяним охолодженням. Мав потужність у 0,9 к. с. Приводився у рух через одну ремінну і дві ланцюгові передачі. Машина їхала зі швидкістю 16 км/год.

o-00002912-n-00005214

Перша публічна поїздка на автомобілі запам’яталася не лише винахіднику, а й мешканцям міста Мангейм. Коли Бенц виїхав на вулицю, шум мотора перелякав коня м’ясника. Той так рвонув вулицею, що вся продукція опинилася на дорозі. Демонстрація триколісного транспорту в присутніх викликала лише роздратування. Щоб залагодити ситуацію, Бенцу довелося викупити зіпсоване м’ясо. Після невдалої демонстрації Карл взявся вдосконалювати машину.

У липні 1886 року поїздка Бенца також тривала недовго – всього 100 м. Саме на стільки вистачило пляшки бензину, яка була приєднана до екіпажу.

Популярності винахід Карла Бенца набув лише після подорожі його дружини. Фрау Берта хотіла наочно показати потенційним покупцям практичну користь від автомобіля. Вранці 5 серпня 1888 року “викрала” чоловікову машину. Посадила туди своїх синів – 14-річного Річарда і 15-річного Ойхена і поїхала до своєї матері в місто Пфорцхайм. Відстань від Мангейму становила 106 км. Берта подолала його до вечора.

Поїздка Берти зробила рекламу машині її чоловіка. На промисловій виставці в Монако вдосконалений екземпляр “Патент-Моторваген” отримав золоту медаль. Бенц їхав на своєму авто, маючи перші в світі водійські права. Їх отримав 1 серпня цього ж року. Модель Patent-Motorwagen почали випускати 1890 року. Карл обладнав авто не лише баком для пального, а й потужнішим двигуном на 1,7 л та двоступеневою коробкою передач.


Не пропустіть