Українським водіям придумали нове покарання

Велика кількість резонансних аварій із загиблими і постраждалими, які відбулися за ці вихідні по всій Україні, – привід почати дискусію про трансформацію профілактики ДТП. Таку думку висловив експерт в сфері реформування правоохоронних органів Артур Марін, який тривалий час очолював підрозділи внутрішньої безпеки в системі МВС.

«Згідно з сервісу WorldLifeExpectancy, Україна входить в топ-10 країн Європи за кількістю ДТП зі смертельними наслідками на 100 тисяч чоловік. І таку проблему не вирішить тільки поліція. Профілактика ДТП повинна стати державною політикою, до якої будуть залучені максимальна кількість державних і громадських інститутів, а також бізнес», – сказав Артур Марін.

Як приклад експерт навів досвід США, де страхові компанії при розрахунку вартості поліса враховують численні дані з бази поліції – факти порушення ПДР, скоєння ДТП, навіть марку машини.

«Якщо в США водій проїхав на червоне світло світлофора, він отримає штраф. Але крім штрафу в наступному році вартість його страховки буде на 50% вище. Тобто навіть одне порушення Правил дорожнього руху – це серйозне навантаження на сімейний бюджет. Для України – це теж робоча модель. Скоїв ДТП без постраждалих – вартість страховки відразу зросла на 200%. А якщо ДТП з постраждалими, то для винуватця аварії страховка відразу повинна коштувати не 2? 3 тисячі гривень, а 80? 100?, – вважає Марін.

Експерт також запропонував спосіб вирішення проблеми перевищення швидкості без повсюдної установки відеокамер. Крім того, на законодавчому рівні, впевнений експерт, потрібні заходи, які дозволять залучити громадськість до контролю над порушенням Правил дорожнього руху.

«Відео зі смартфона має стати доказом порушення ПДР. І автор відео повинен отримувати 50% від суми виплаченого штрафу автоматично. Технічно це можна реалізувати у вигляді простого додатка на мобільному телефоні», – зазначив Артур Геннадійович Марін, додавши, що будь-який водій 10 разів подумає, перш ніж порушувати правила, якщо будь-який пішохід зможе відразу повідомити про це в поліцію.


Не пропустіть