Водіям нагадали про штраф за тріщину на вітровому склі авто

Згідно чинного законодавства на вітровому склі колісних транспортних засобів не дозволено наявність сколів чи тріщин у зоні роботи склоочисників. Разом з тим, такі пошкодження не вважаються технічною несправністю автомобіля, але водії часто отримують штраф за такий дефект, повідомляє Дорожній Адвокат.

Перелік несправностей, з якими заборонена експлуатація автомобіля, наведено у пунктах 31.1, 31.3, 31.4 ПДР. Водночас Правила дорожнього руху не передбачають рекомендацій чи заборон щодо експлуатації транспортних засобів із тріщинами на вітровому склі.

Відповідно до ч.1 ст.121 КУпАП керування водієм транспортним засобом, що має несправності, з якими його експлуатація забороняється, передбачає накладення штрафу в розмірі 340 грн.

Повторне порушення протягом року передбачає штраф у розмірі від 850 грн до 1700 грн з позбавленням права керування транспортними засобами на строк від 3 до 6 місяців. Альтернативою можуть призначити адміністративний арешт на строк від 5 до 10 діб.

Однак правила дорожнього руху не визначають, що це є несправність, з якою заборонено керувати. Це пошкодження, яке бажано усунути, але керувати з ним не заборонено. Якщо інспектор все ж наклав штраф на підставі ч.1 ст.121 КУпАП, таку постанову обов’язково можна оскаржувати.