Українським водіям нагадали про особливу норму, яка діє під час воєнного стану

На початку 2022 року Кабмін прийняв постанову, яка фактично дозволила сідати за кермо вантажівок з посвідченням водія категорії В під час війни. Про це нагадують в Головному сервісному центрі МВС.

На сьогодні Постанова КМУ № 348 від 22 березня 2022 року чинна. Згідно з документом у період воєнного стану до керування транспортними засобами категорії С, С1 на території України допускаються особи, які мають посвідчення водія категорії В.

У мирний час категорія В дає право на керування транспортними засобами масою до 3.5 тонн, тобто легковими автомобілями. Під час дії воєнного стану за необхідності громадянин може сісти за кермо вантажівки з цією категорією.

Зазначимо, норма постанови діє лише протягом воєнного стану. Тож водії, які планують керувати вантажівками і після війни, мають отримати посвідчення водія з відповідною категорією.

Нагадуємо, аби отримати вперше посвідчення водія категорії С, потрібно скласти теоретичний іспит у сервісному центрі МВС, пройти підготовку в автошколі та скласти там внутрішній іспит з перевірки навичок керування вантажівкою, потім скласти практичний іспит у сервісному центрі МВС. Алгоритм відкриття категорій С та С1 за наявності посвідчення водія  категорії В, за посиланням.