8 речей в машині, які не можна ремонтувати самостійно

Ви збираєтеся полагодити машину самостійно? Не поспішайте.

Можливо, саме у вашому випадку буде потрібна робота професіонала.

Отож, машину краще відразу відправити в сервіс, якщо вам необхідно …

Ремонт лакофарбового покриття

Відновлення лакофарбового покриття – це складний технологічний процес. Якщо мова не йде про невеликі подряпини, які можна прибрати простим поліруванням, довірити таку роботу краще професіоналам. В іншому випадку ви ризикуєте зіпсувати зовнішній вигляд свого автомобіля. Причому виправлення помилок може виявитися куди більш дорогим, ніж просто ремонт.

До речі кажучи, при ремонті лакофарбового покриття до вибору майстерні теж потрібно підійти відповідально. Справа в тому, що не завжди автомаляри можуть точно потрапити в колір емалі. Тому і тут варто подумати двічі: можливо, це той рідкісний випадок, коли звернення до офіційного дилера виправдано навіть в тому випадку, якщо у вас старий автомобіль.

Ремонт або тюнінг електронного блоку управління двигуном

Загальне правило ремонту даного пристрою можна сформулювати наступним чином: якщо ви нічого не розумієте в тому, як працюють “мізки” двигуна, не лізьте. Повірте, сучасні ЕБУ – це складні пристрої, які вимагають професійного підходу. Те ж саме стосується і чіп-тюнінгу. Ефект від самостійних експериментів з пропорціями паливної суміші і передавальними значеннями може виявитися зовсім протилежним очікуваному. Якщо вам дуже хочеться “прокачати” “мізки” своєї машини, краще довірте це спеціалізованим тюнінг-ательє.

Заміна лобового скла

Цього пункту боїться практично кожен автомобіліст. Воно і зрозуміло чому. Заміна лобового скла – недешеве задоволення. Просто на те, щоб купити нове скло, вам доведеться викласти десь 200-300 доларів залежно від моделі машини. Це не кажучи про самі роботи по заміні! Тому деякі автомобілісти намагаються заощадити. Наприклад, відшукують гаражні майстерні, де такі роботи роблять дешевше, або навіть намагаються поміняти скло самостійно.
Ми наполегливо не рекомендуємо так чинити. Причина цього досить проста: заміна скла – досить складний процес, який вимагає чіткого дотримання технології. Якщо цього не зробити, то можливі різні наслідки. Наприклад, скло може почати скрипіти при русі автомобіля, протекти, або взагалі розлетітися навіть при дрібному ДТП. Тому вклеювання лобового скла потрібно доручати тільки досвідченому майстрові, що знає як це робити правильно. Так що в даному випадку краще не економити – мова йде не тільки про ваш комфорт, але і про безпеку.

Ремонт електрики

Якщо ви вважаєте, що впораєтеся з цим пунктом самостійно, дайте собі відповідь на одне просте запитання: ви – професійний автоелектрик? Якщо ви сказали “ні”, то і не думайте братися за цю справу самостійно. Просто хоча б тому, що помилки при роботі з електрообладнанням автомобіля череваті справжнісіньким пожежею.

Ремонт паливної системи

Пункт, який багато в чому схожий на попередній. Правда, на відміну від електрики, тут справу доводиться мати з елементами, які відповідають за подачу палива і займання паливо-повітряної суміші. Якщо ви в цьому не розбираєтеся через обов’язок професії, то навіть не намагайтеся навчитися ремонту “в процесі”. Буде тільки гірше, а пожежа в результаті такої роботи аж ніяк не ілюзорна.

Ремонт кондиціонера

Цей пункт здається не таким важким, враховуючи численні вивіски про чистку і зарядку автомобільних кондиціонерів. І все ж ми не рекомендуємо вам займатися цим самостійно. По-перше, є ризик витоку холодоагенту. А по-друге, часто заміна однієї деталі вимагає одночасної заміни декількох інших, наприклад, конденсатора, випарника і компресора. Тому набагато простіше і ефективніше довірити ремонт кондиціонера професіоналам. До того ж, це ще й безпечніше.

Заміна подушок безпеки

Цей пункт може здатися дещо дивним, але справа в тому, що іноді подушки безпеки спрацьовують і при не дуже сильному зіткненні. Припустимо, ви знайшли, де за розумні гроші відремонтують кузов машини. Але що робити з розкритими “ейрбегами”?

Ми закликаємо: не намагайтеся замінити їх самостійно. Навіть якщо вам вдасться вийняти старі подушки безпеки, це ще не означає, що ви правильно встановите нові. Цей процес вимагатиме від вас чіткого виконання певних правил. Навіть якщо вам вдасться заощадити гроші таким чином, краще все ж звернутися до професіоналів, адже мова йде про вашу безпеку.


Не пропустіть