Топ-10 сучасних хетчбеків для роботи та сім’ї

Навіть сьогодні, коли сегмент легкових автомобілів страждає від роздутого інтересу до аморфних кросоверів, конкуренція в С-класі є доволі жорсткою. Звісно, градус напруги зовсім не той, але, коли справа доходить до вибору компактних хетчбеків, то асортимент все ще пропонує непоганий вибір. Хетчбеки С-класу є дуже збалансованими автомобілями, бо пропонують чимало технологій, достатньо простору в салоні і пристойний рівень оснащення, але водночас не займають надто багато місця на парковці та демонструють природню легкість у керуванні.

Такий клас авто дуже гарно підходить для молодих сімей, холостяків або ж як другий-третій автомобіль для насамперед міського вжитку (особливо у версії електромобіля, такі теж є). Якщо вже на те пішло, то саме хетчбеки мають найбільш молодіжний і невимушений зовнішній вигляд, то ж вони мають шанс сподобатися насамперед молодій та сповненій сил аудиторії. Тож ми у MMR.net.ua склали список з десяти сучасних хетчів для роботи та молодої сім’ї.

10. FIAT Tipo

FIAT випускає свій Tipo в якості бюджетної альтернативи моделям конкурентів в С-класі. Хоча в 4-дверному кузові – Tipo седан – має здоровенний багажник об’ємом 520 літрів і повнорозмірне запасне колесо, для більш молодої аудиторії почасти краще підійде саме 5-дверний хетчбек. Він коротший і простіший  в маневруванні і виглядає більш молодіжно. Лінійка силових установок для FIAT Tipo включає бензинові двигуни (сімейство FireFly) 1.0 турбо 3-циліндровий (100 к.с.) з 5-ст. МКПП та 1.5 турбо (150 к.с.) з 6-ст. АКПП, а також дизельні мотори (сімейство MultiJet) 1.3 (95 к.с.) з 5-ст. «механікою» і 1.6-літровий 130-сильний агрегат з 6-ст. «автоматом». Говорячи про АКПП, маємо на увазі робот з дводисковим зчепленням.

9. Kia Ceed

Дослідивши останнє покоління Kia Ceed, ви швидко оціните привабливість цього корейського хетчбека С-класу. Він виглядає приємно і акуратно, з характерною решіткою радіатора і оновленою емблемою марки, тепер Kia Ceed є частиною прийнятого загального стилю бренду. Нова інженерія шасі приносить із собою більш чуйне кермо та їзду, яка є збитішою, ніж у деяких конкурентів, але це також означає, що ви отримаєте більше задоволення від проходження звивистих ділянок дороги, ніж раніше в корейських моделях цієї марки. За даними mmr.net.ua в Україні цей хетчбек доступний з надійним 1.6-літровим бензиновим двигуном потужністю 128 к.с. та 6-ступеневою автоматичною трансмісією.

8. Hyundai i30

Останній Hyundai i30 — це стильний сімейний хетчбек, який особливо добре показує себе в плані безпеки. Така технологія, як-от автономне екстрене гальмування (AEB), система підтримки утримання в смузі та фари, що автоматично перемикаються на ближнє/дальнє світло – все це входить в стандартну комплектацію. Корейський хетчбек комфортний і тихий під час руху, а якість салону справді гарна, навіть якщо сам дизайн приладової панелі надто консервативний. Попри те, що машина побудована на тій же платформі, що і Kia Ceed, для Україні Hyundai постачається з більш сучасним бензиновим двигуном 1.5 (110 к.с.) і МКПП / АКПП на вибір. Також i30 в базовій версії має 15-дюймові диски (Kia – «16-ки»).

7. Skoda Scala

Skoda Scala пропонує один з найбільших обсягів простору та практичності серед хетчбеків С-класу. Так, наприклад 467-літровий багажник Scala затьмарює 380-літровий багажний відсік Golf. Також тут більше місця на задніх сидіннях. А ще Skoda Scala суттєво привабливіша за культовий Volkswagen Golf і багатьох інших конкурентів, коли справа доходить до ціни. Однак, щоби сповна оцінити практичні сторони хетчбека чеської марки, тоді вартує вибрати неймовірно надійний атмосферний бензиновий двигун 1,6 потужністю 110 к.с. з середніми витратами пального 6,5 л/100 км. Окрім іншого, за даними mmr.net.ua серед оснащення для Scala доступний восьмидюймовий сенсорний екран, автономне екстрене гальмування , світлодіодні фари та підключення до смартфону.

6. Peugeot 308

Вишуканий Peugeot 308 пропонується в Україні тільки у двох комплектаціях Allure та GT. Двигун ми отримуємо виключно дизельний, 1.5 (130 к.с.). Базова версія поставлятися на наш ринок не буде, як і бензинові та гібридні модифікації. Осторонь залишаться також версії з МКПП. У Peugeot 308 є багато оснащення з безпеки та засобів допомоги водієві. Усі автомобілі мають автоматичне екстрене гальмування з функцією виявлення пішоходів, а згадані вже комплектації Allure і GT оснащені датчиками виявлення велосипедистів, що добре працюють вночі. В салоні – фірмова приладова панель «i-Cockpit» з малим рулем, що дає можливість дивитися на цифровий щиток в не через кермо (як у всіх автомобілів), а понад ним, зверху. Така специфічна для Peugeot ергономіка робочого місця водія гнормально функціонує для людей зі зростом до 185 см, однак більш високим особам верхній край руля перекриває нижню кромку приладової панелі.

5. Renault Megane

Хетчбек Renault Megane покоління беззаперечно є одним із найкрасивіших автомобілів у цьому списку, навіть одне це могло би стати підставою звернути на нього увагу. Втім, французька машина не пасе задніх і в інших якостях: добротний і зручний салон доповнюється плавними налаштуваннями підвіски – їзда на Renault дуже приємна. Азарту ви у ньому знайдете не так багато (якщо це не модифікації RS), як у Ford чи Audi, проте філософія цієї моделі насамперед закладена в отриманні релаксу від водіння. За даними mmr.net.ua, це останнє покоління даної моделі, яке, до речі, також доступне у вигляді 5-дверного універсала і 4-дверного седана. Далі цю нішу С-класу в концерні Renault займе більш бюджетна модель від Dacia. Так що варто поспішити придбати новий Megane, поки ще можна.

4. Opel Astra

Opel Astra — ще одна добре відома в Європі модель, яка нещодавно отримала нове покоління. Хоча сплеск популярності кросоверів повалив хетчбек Opel у рейтингах продажів, насправді саме такий хетчбек є тим, що насправді потрібно людям. Astra восьмого покоління доступна з бензиновими двигунами (у тому числі і гібридна версія) або як чистий електрокар. Кутастий дизайн і передня частина «Opel Vizor» справді відсилають нас до моделей марки 2000-х та 70-х років. Хетчбек збирається в Німеччині, але технічно є вкрай близьким до Peugeot 308 – обидві моделі використовують платформу EMP2 концерну Peugeot-Citroen. Своєрідний стиль Astra також зберігся всередині, де ви отрмуєте 10-дюймовими дисплеями замість традиційних циферблатів.

3. Ford Focus

Останнє покоління Ford Focus  отримало по-справжньому просторий салон, в якому можуть комфортно розміститися четверо дорослих. Багажник також більший і практичніший, ніж раніше – зараз він ідентичний за розміром до своїх основних конкурентів. Є ще хороші новини для німецького хетчбека – його економія палива вражає, незалежно від того, виберете ви трициліндровий бензиновий 1.0 турбо EcoBoost чи чотирициліндровий дизельний двигун EcoBlue. Для Focus пропонується маса стандартного обладнання безпеки – наприклад, автономне екстрене гальмування. Якщо ви цінуєте азарт і якість їзди, Ford Focus — найкращий хетчбек у цьому плані, навіть якщо це не топ-версія Focus ST.

2. Audi A3

Остання генерація Audi A3 недавно пережила рейстайлінг, який найбільш помітний ззовні. Салон хетчбека майже не змінився, проте порівняно з попереднім поколінням А3 він докорінно інший – окрім значка Audi, майже все інше абсолютно нове та дуже високотехнологічне. Існує широкий діапазон доступних двигунів, включаючи як м’який гібрид, так і гібрид із підключенням до модулів, і, як і раніше, це дуже вишуканий автомобіль для водіння. Хетчбек Audi А3 підкреслює баланс між спортом і спокоєм, тому прихильник бренду «чотирьох колець» будуть як вдома за кермом наймолодшої моделі німецької марки. Ми в mmr.net.ua принагідно нагадуємо, що крім стандартного 5-дверного хетчбека, А3 доступна у вигляді 4-дверного седана, для тих, кому потрібно більше практичності.

1. Volkswagen Golf

Ми не могли не поставити на перше місце таку знакову для С-класу модель , як Volkswagen Golf. Восьме покоління культового хетчбека недавно зазнало рестайлінгу і оснащене найновішими технологіями, зокрема новою мультимедіа системою MIB4 з величезним сенсорним екраном діагоналлю 10,4 або 12,9 дюймів, залежно від комплектації. Система підтримує бездротове підключення смартфонів, голосове управління і онлайн-сервіси. Однією з новинок є вбудований ChatGPT, що дозволяє задавати питання голосовому асистенту IDA на будь-яку тему, від погоди до політики. Volkswagen продовжує пропонувати економічні 1.0- та 1.5-літрові бензинові турбомотори я якості основи для Golf Mk8, а також 2.0-літрові дизельні модифікації з потужністю 115 або 150 кінських сил, топ-виконання GTI і ультимативну спортивну версію R.


Не пропустіть