Що покаже алкотестер, якщо водій поїв фруктів: коментар лікаря-нарколога

Кажуть, що можна сп’яніти, якщо наїстися перезрілих фруктів. Чи так це і чи треба водіям відмовлятися від цитрусових і бананів, розповів АіФ лікар-нарколог.

Деякі фрукти, особливо перезрілі, мають невеликий процентний вміст етанолу. Алкотестер може показати невеликий вміст алкоголю, якщо ви, наприклад, поїсте перезрілих бананів або яблук, а також цитрусових: грейпфрутів, мандаринів, апельсинів. Але для цього з’їсти їх потрібно дуже багато. До того ж, за запевненням нарколога Олексія Казанцева, невелика кількість спирту, який надходить в організм з фруктами, дуже швидко вивітрюється і на результати огляду водіїв вплинути не може.

«Фрукти можуть містити мінімальну кількість спирту, але є сумніви в тому, що людина, з’ївши грейпфрут, відразу ж сідає за кермо. Все одно після вживання цитрусових проходить певний час. Я жодного разу не чув, що після вживання цитрусових було перевищення проміле. Це суто індивідуальні особливості організму, до того ж, коли проводять експертизу, друге продування проводиться через двадцять хвилин. Крім того, у водія можуть ще взяти кров на вміст алкоголю. В даному випадку якщо алкотестер і визначить якийсь вміст алкоголю, то воно буде мізерно мало. Допустимою нормою вважаються 0,2 проміле у видихуваному повітрі», – розповів Казанцев АіФ.


Не пропустіть