Є чому повчитися: культура автопаркування в Японії

Бути автомобілістом в Японії непросто. При тому, що машини коштують недорого, ви просто не зможете її придбати, якщо у вас немає місця для паркування. Навіть в невеликому місті парковка буде платною, включаючи двори, пише infokava.com.

Але японці не скаржаться, а шукають способи зробити своє життя зручнішим.

1. Ось дивна річ: ви майже не зустрінете припарковані машини на вулицях японських міст. І навіть у Токіо. По вулицях їздить багато машин, але всі стоянки дуже локальні та компактні.

2. Місць, очевидно, не вистачає. За кожен клаптик землі йде боротьба, його відгороджують і дбайливо охороняють від зазіхань чужинців.

3. Неможливо навіть подумати про те, щоб встати на вільне місце, якщо вас тут не чекають.

4. Будь-який вільний від будинків і доріг простір тут же перетворюється на парковку. Навіть якщо влізе всього три машини.

5. Порожній двір, багато місця? Як би не так: кожне за ким-небудь закріплено. Займете чуже — попадете на величезний штраф.

6 .Звісно, паркувальних воєн тут не буває, японці дуже культурні люди. Але ви навряд чи захочете другий раз порушувати правила стоянки.

7. У той же час, якщо ви приїхали в гості, заглянули по робочих справах ненадовго, до ваших послуг безліч платних парковок.

8. Іноді вони заховані в найбільш незвичних місцях.

9. Тут будують цілі автобашні: повністю автоматизовані паркування з ліфтами, робот самостійно доставляє машину на потрібний поверх і ставить її на зберігання, а потім повертає її вниз.

10. У всіх торгових центрах і офісних будівлях система саме така. Просто ліфт.

11. За порядком стежить оператор.

12. Дівчина чекає свій автомобіль.

13. З Х-Трейлом в ліфт не пустили, занадто велика за місцевими мірками машина. Позашляховики, як і мікроавтобуси, ставлять на звичайні місця з розміткою.

14. У дворах житлових будинків будують двоярусні машиномісця.

15. Є і “допотопні” стоянки з дядьком-паркувальником.

16. Але більшість вуличних парковок автоматизовані.

17. Після того, як машина зайняла вільне місце, воно блокується. Виїхати без оплати не вийде.

18. Цікаво знати, скільки це коштує? Всі приватні стоянки, тому ціни відрізняються. Тут, наприклад, доведеться заплатити 428,44 йен (83 грн) за годину, якщо залишити машину в період з 8 ранку до півночі. У нічний час до ранку вийде дешевше, всього 103 йени (20 грн) у годину. А доба паркування — 1799,47 йен (346 грн) .