Водіям варто бути обачними: чим загрожує сильний вітер

Сильний поривчастий вітер накрив країну. Незважаючи на певну захищеність від вітру, автомобілісту все-таки варто остерігатися цього явища, оскільки воно може принести машині і її пасажирам чималий збиток, пише fakty.ictv.ua.

Небезпека вітру не тільки в тому, що він може розгойдати і перевернути автомобіль – ще раніше з’являється небезпека від предметів, які буря може зірвати зі своїх місць і впустити на машину. Оцінити силу вітру, сидячи в салоні з хорошою шумоізоляцією, нелегко, але якщо ви відчуваєте розгойдування машини від поривів – це тривожний знак. Потрібно мати на увазі, що це означає вже небезпечну силу вітру 15-20 м/с, і в такому разі слід уникати паркування або руху повз великі дерева, з яких можуть бути зірвані гілки, старих будівель з покрівлею з шиферу, багатоповерхівок з кустарно облаштованими балконами, тарілками супутникових антен і т. п.

Чималу небезпеку становлять зірвані проводи, якщо це високовольна лінія, краще не наїжджати на них; у будь-якому випадку уникайте торкання проводами металу кузова. Будьте готові і до дрібних капостей, на які здатний вітер – вивернуті у зворотний бік двері машини, які необережно відкрили проти вітру, або перегороджена деревом вулиця. У найважчому випадку може здути зі своєї смуги або навіть з дороги і сам автомобіль – якщо при виїзді на відкриту місцевість або міст швидкість буде занадто висока. Високу пильність доведеться дотримуватися недовго: синоптики обіцяють, що штормові вітри над Україною – лише на 2-3 дні.