У Швеції створили перші акумулятори, які повністю складаються з вторинної сировини

Шведська компанія Northvolt AB оголосила про створення інноваційної технології виробництва літій-іонних акумуляторів, які повністю складаються з переробленого нікелю, марганцю і кобальту. Фахівці виготовили першу комірку, а також анонсували початок серійного виробництва. Головним покупцем перероблених акумуляторів стане концерн Volkswagen та інші світові бренди.

За словами фахівців, нові акумулятори стануть серйозним кроком до замкненого випуску літій-іонних батарей для електромобілів. Технологія дозволяє відновити до 95% металів до початкового рівня чистоти. Шведські інженери планують до 2030 року підвищити частку вторинної сировини в загальному обсязі виробництва до 50 відсотків. Для цього фахівці збираються збудувати завод Revolt Ett, який зможе утилізувати до 125 000 тон батарей на рік.

Крім нікелю, марганцю, кобальту та літію, в компанії планують витягувати з відпрацьованих акумуляторів мідь, алюміній та пластик. Головним замовником продукції шведських спеціалістів стане концерн Volkswagen. Крім того, компанія вже уклала контракти з BMW, Volvo, Polestar і Scania на постачання батарей з вторинної сировини на суму 27 мільярдів доларів.

Джерело Мотор

Не пропустіть