Нові автомобілі в Європі почнуть оснащувати «чорними ящиками»

Бортові самописці, які називають «чорними ящиками», з’явилися на літаках у 1960-х роках. Цьогоріч вони стануть обов’язковими для всіх нових автомобілів, які продаються в Європейському Союзі.

Починаючи з липня 2024 року, всі зареєстровані автомобілі в Європейському Союзі повинні бути оснащені «реєстратором даних про події» (Event Data Recorder) як стандартна функція. Ця вимога поширюється на легкові автомобілі класу М1, в яких, крім сидіння водія, може бути розміщено до восьми пасажирських місць. Крім того, комерційні автомобілі, віднесені до класу N1, включаючи пікапи та фургони масою не більше 3500 кг, також будуть оснащені автомобільним еквівалентом чорної скриньки.

Ці пристрої повинні допомогти експертам зрозуміти, що саме сталося у ДТП. Пристрій записує певні параметри протягом короткого періоду часу – п’ять секунд до зіткнення та 0,3 секунд після удару.

Згідно з документацією, наданою Єврокомісією, EDR фіксує та зберігає такі дані: швидкість, гальмування, положення та нахил автомобіля на дорозі, а також реакцію вбудованих систем безпеки.

EDR вбудований в блок керування подушками безпеки і не може бути вимкнений, він автоматично активується при спрацюванні подушок безпеки та переднатягувачів ременів безпеки, зазначають експерти.


Не пропустіть