Топ-9 кращих малолітражок, які варто обрати у 2023 році

Прикро, що останні тенденції в автоіндустрії безжально нищать практично усіх сегменти авто, окрім кросоверів. А якщо людині потрібне маленький і зручний транспортний засіб, без зайвого об’єму та маси? Раді повідомити, що поки що така можливість у покупців є. Хетчбеки А-класу все ще присутні на європейському ринку нових авто, тож ми в MMR.net.ua цього разу вирішили присвятити тему статті саме ним. Тим більше, що більшість з них також доступні і в Україні.

  1. Dacia Spring

Переможець нашого списку – це румунський сітікар, який є найдешевшим європейським електромобілем. Його комбінований пробіг за стандартом WLTP дорівнює 230 км, але в суто міському циклі Dacia може подолати більше 305 кілометрів. Дорожній просвіт Spring дорівнює лише 15 см, проте для міста цього достатньо, особливо при таких малих розмірах. В салоні є багато простору для 4 людей, тоді як об’єм багажника становить 270 літрів. Висока посадка і маленькі розміри Dacia Spring – це запорука зручного маневрування в умовах міського трафіку.

В Європейському Союзі вартість цієї машини дорівнює €21 000. Враховуючи непогане оснащення, практичність та зручність цієї машини, то можна сказати, що вона коштує цих грошей. Тим паче, що в ЄС діють пільги для електромобілів, відтак в середньому 5 тисяч євро початкової вартості компенсує держава.

  1. Hyundai i10

Знаєте, що робить мікро хетчбек А-класу – Hyundai i10 – таким гарним автомобілем для підкорення міського трафіку? Ми в mmr.net.ua гадаємо, що легке кермо, крихітний радіус розвороту та маленькі розміри – це головні інгредієнти. Цим сітікаром доволі весело їздити у вузьких місцях, хоча і10 є достатньо дорослим і довершеним, щоби спокійно їздити на трасах і забезпечувати впевненість водія у собі.

Ця модель не слідує тенденції численних варіантів персоналізації. Натомість i10 доступний лише у п’ятидверній версії, що підкреслює його зручність у використанні, пропонуючи стільки ж місця, скільки багато автомобілів у більшому В-класі, незважаючи на те, що він менший 3,7 метра в довжину. Завдяки хорошій практичності, добротній якості зборки та пристойним матеріалам салону корейський сітікар явно заслуговує на подіумне місце.

  1. Kia Picanto

Найновішим Kia Picanto легко керувати, він має великий список стандартного оснащення, просторий, добре зроблений. Список компліментів можна продовжувати, бо поточна генерація Picanto має добре обладнаний якісний салон і більше простору, ніж багато конкурентів, а також пропонує додаткові можливості персоналізації.

Лінійка двигунів включає 1,0-літровий атмосферний двигун на 66 к.с. і трохи більший 1,2-літровий мотор. Для Picanto також пропонується безліч технологій допомоги водієві, включаючи систему запобігання зіткненню попереду, моніторингу сліпих зон, систему підтримки смуги руху, систему слідування по смузі руху тощо. Тож незалежно від того, подорожуєте ви містом чи автострадою, Picanto дуже безпечний в управлінні.

  1. Volkswagen Up

Маленький Volkswagen продається вже десять з гаком років, але завдяки своєчасним оновленням він продовжує залишатися одним із найкращих сітікарів, які ви можете купити. Up класно ганяє по заміських звивистих дорогах, залишаючись у міру комфортним та поглинаючи всі нерівності міста, крім найбільших. Інтер’єр тут простий, але високоякісний. Серед базового оснащення: кондиціонер, підставка для смартфона, радіо DAB і підключення Bluetooth.

П’ятидверний Volkswagen Up все ще доступний, але єдиний двигун, який ви можете отримати, це 1,0-літровий трициліндровий агрегат потужністю 64 к.с. Якщо вам потрібна додаткова потужність, 115-сильний Up GTI пропонує трохи більше гострих відчуттів, але його більше не можна придбати в автосалоні. Можна спробувати електро-версію e-Up, яка здатна подолати більше 250 км на одному заряді.

  1. FIAT 500

Останнє покоління 500-ки доступне лише як електричний автомобіль, при цьому звичайна версія (попередня покоління) все ще доступне для покупців також. Сядьте у 500, і загальний ретро-вигляд інтер’єру відразу милуватиме ваше око, хоча сучасні екрани мультимедіа та цікаві матеріали оздоблення явно вирізняють електрокар. Базова комплектація передбачає 10,25-дюймовий сенсорний екран, Apple CarPlay і Android Auto, 16-дюймові легкосплавні диски, безключовий доступ, автоматичні склоочисники, круїз-контроль і клімат-контроль.

Технологія батареї досить вражаюча як для маленького електромобіля. Оберіть більший акумулятор ємністю 42 кВт/год, і 500 зможе проїхати до 320 кілометрів між заряджаннями. Його також можна швидко зарядити від 10 до 80 відсотків всього за 35 хвилин зі швидкістю 85 кВт.

  1. FIAT Panda 4х4

FIAT Panda 4х4 – це легесенький, маневрений, жвавий всюдихід, який у плані прохідності іноді здатен позмагатися з «прокачаними» позашляховиками. За даними mmr.net.ua це унікальна пропозиція у цілій автоіндустрії, зокрема якщо зважити, наскільки недорогим є 4х4 ФІАТ. Людям, які живуть в гірській місцевості або, наприклад, часто збирають гриби чи ягоди у лісі, Panda підійде на всі 100%.

Під капотом у Panda 4х4 Cross встановлено 2-циліндровий бензиновий турбодвигун 0.9 (85 к.с.). Потужності двигуна вистачає, враховуючи масу машини – близько тонни. Система повного приводу обладнана електронною імітацією блокування диференціалів, системою динамічної стабілізації і системою Terrain Control з трьома режимами руху: автоматичний розподіл тяги по осях, жорсткий повний привід і алгоритм допомоги водієві при спуску з гори. Втім, шкода, що італійці більше не пропонують дизельний варіант свого сітікару.

  1. Toyota Aygo

Нове покоління мікро хетчбека Toyota отримало вищу посадку, а відповідно – кращу оглядовість. Також він став трохи просторішим, ніж попередній Aygo спереду, а додаткова довжина дозволила японцям збільшити об’єм багажника. Пластиковий обвіс по периметру означає додатковий захист від подряпин та сколів, що, безумовно, плюс.

Інтер’єр Aygo – це також досить яскраве місце, якому вдається бути в міру привабливим, не в останню чергу завдяки палітрі кольорів і пластмас, які не здаються такими бюджетними, як могли би. Усі комплектації оснащені такими функціями, як Android Auto та Apple CarPlay, камерою заднього виду та адаптивним круїз-контролем. У разі вибору топ-виконань, ви на додачу отримаєте складаний брезентовий дах.

  1. Suzuki Ignis

Suzuki Ignis з одного боку є сітікаром, а з іншого – кросовером. І оскільки це автомобіль Сузукі, то тут наявна також повнопривідна модифікація, якщо забажаєте. Коробчаста форма кузова додає універсальності та простору, а малі габарити роблять маневрування містом дуже простим.

Атмосфера салону трохи менш вишукана, ніж у деяких його конкурентів і цей брак витонченості також стає очевидним, якщо ви берете Ignis для їзди за містом. Проте, якщо ви відчуваєте себе особливо сміливим, повнопривідний варіант повинен виявитися кращим на бездоріжжі, ніж більшість інших міських автомобілів.

  1. MINI Electric

MINI Electric — це просто версія тридверного MINI з нульовим рівнем викидів, що означає компактну форму його бензинового побратима, але з динамічною продуктивністю та економічними перевагами електрокара. Запас ходу MINI в 230 км може зрівнятися з показником 320 км у FIAT, але для їзди містом на короткі відстані цього має бути достатньо. За даними mmr.net.ua, MINI можна заряджати до 50 кВт від швидкого зарядного пристрою – поповнити батарею від 10 до 80 відсотків можна менш ніж за 30 хвилин.

У вас також не виникне проблем з пересуванням перевантаженим містом, адже малі габарити MINI дозволяють дуже легко паркуватися, хоча радіус повороту міг би бути кращим. Слід визнати, що це не найпрактичніший варіант у цьому списку і, звичайно, не найдешевший, але салон цього хетчбека виглядає дуже якісно.


Не пропустіть