Все про розмитнення авто в Україні

Попит на іномарки придбанні закордоном дуже високий на території України. Машини іноземного виробництва мають гарний дизайн, довговічні, зручні в експлуатації. А якщо придбати уживане авто, та ціна буде цілком прийнятною. Але є у закордонних автомобілів істотний мінус: розмитнення авто. Мита іноді перевищує за розміром вартість самого транспортного засобу, та й процедура митного очищення – завдання непросте.

Розрахунок приблизної вартості автомобіля

Насамперед варто зрозуміти, яку саме модель та марку авто ви хочете купити, та визначитися з його вартістю. Це можна зробити, звернувшись до брокера, який надає послуги з купівлі авто, або просто подивившись сайти з оголошеннями в цікавій для вас країні. Виходячи з вартості, можна розрахувати кінцеву ціну, яку доведеться заплатити за іномарку.

Повна вартість машини складається з суми наступних складових:

  • ціни в країні, де було придбано автомобіль;
  • збору за митне оформлення;
  • мита;
  • утилізаційного збору;
  • ПДВ (якщо машина купується юридичною особою);
  • акцизу (тільки для юридичних осіб).

Якщо вас цікавить законе розмитнення авто, то багато корисної інформації ви знайдете на сайті AUTO.RIA №1 серед автосайтів в Україні. Тут також зібрана значна база транспорту на євро номерах, завдяки чому продається близько 1400 автомобілів. Тут ви зможете не тільки купити підходящу машину, а й продати своє старе авто.

Розмитнення авто в Україні в 2018

Щоб розмитнити авто в Україні, потрібно пройти процедуру, яка мало відрізняється від аналогічної операції в інших країнах СНД. Окремо варто відзначити, що в період з 2016-го по 2018-й рік Україна використовує нульову ставку на ввезення електромобілів. Так держава заохочує перехід на більш сучасні види транспорту.

Порядок дій

Як розмитнити машину, ввезену в Україну з Європи або США? Для цього потрібно:

  1. Вибрати автомобіль та дізнатися його приблизну вартість.
  2. Придбати машину, зняти її з обліку та отримати тимчасові номери.
  3. Якщо ви заздалегідь не прорахували розміри митних платежів та не задекларували авто, яке купуєте, то доведеться зробити це при проходженні одного з українських прикордонних контрольних пунктів.
  4. Після того, як внески сплачено, нерозмитнені авто ввозяться в країну. Необхідно протягом 10 днів дістатися до митниці за місцем реєстрації та пройти процедуру оцінки вартості автомобіля. Якщо з’ясується, що його вартість вища за ту, що вказана в документах, то різницю в митних внесках потрібно буде доплатити.
  5. Коли всі етапи розмитнення пройдені та документи отримані, можна вирушати на реєстрацію транспортного засобу в Сервісний центр МВС.

Розрахунок митних платежів при ввезенні автомобіля

У митний платіж входять наступні суми:

  • Ввізне мито, яке становить 10% від вартості автомобіля для легкових авто, 6% – для нових машин з об’ємом двигуна, що перевищує 3 літри, та 8% – для електромобілів. Для автобусів на дизельному паливі з двигуном об’ємом понад 5-ти літрів потрібно сплатити мито в 20%.
  • Акцизний збір: розмір акцизного збору вказано в Податковому кодексі України, він залежить від об’єму двигуна, віку машини, типу палива та потужності мотора.
  • Імпортний акциз: складає 5% від вартості машини.
  • ПДВ (20%), обчислюється від суми перерахованих вище платежів.

Щоб дізнатися, скільки коштуватиме розмитнити машину, досить вбити її марку та модель, а також об’єм двигуна, вартість та вік в калькулятор розмитнення авто в Україні який можна знайти на сайтах в інтернеті та натиснути на кнопку «Розрахувати». До кінця 2018 року на території України знижений акцизний збір на ввезення авто з країн зарубіжжя, що дозволяє розмитнювати іноземні машини за розумні гроші.

Чи можна пересуватися на нерозмитнених авто?

Нерозмитнені авто, придбані в іншій країні що перетинають кордон України, повинні бути розмитнені протягом 5 днів, якщо мова йде про перетин однієї та тієї ж межі та 10 днів, якщо в’їзд та виїзд здійснюється через різні пункти прикордонного контролю.

Іноземці, які в’їжджають на територію України, мають в своєму розпорядженні варіант, як їздити на нерозмитнених авто в Україні. Вони можуть користуватися машиною без розмитнення протягом року, але зобов’язані в найближчі два місяці по приїзді зареєструвати авто в поліції.

Громадяни України теж можуть ввезти авто з Польщі або Литви без розмитнення. Для цього їм потрібно письмово задекларувати транспортний засіб та дати зобов’язання вивезти його з України після закінчення року.

Громадянин України, що знаходиться на консульському обліку в іншій країні, ввозить одну машину та катається на ній протягом календарного року. При цьому йому доведеться оформити письмове зобов’язання про вивезення транспортного засобу після закінчення дозволеного терміну та заповнити декларацію.