Експерти назвали основні ознаки поломки АКПП

Перед початком зимового періоду власникам автомобілів варто вкрай ретельно перевірити технічний стан свого «залізного коня», адже поломка в мороз може стати серйозною проблемою. Особливу увагу необхідно приділити машинам, обладнаним автоматичною коробкою передач, оскільки даний тип трансмісії вкрай вимогливий до хорошого обслуговування. Редакція сайту Тарантас Ньюс спільно з автомеханіками назвала ознаки, які можуть вказувати на швидкий ремонт АКПП.

Перш за все необхідно зрозуміти, що може привести до поломки АКПП. Однією з найбільш поширених причин може стати банальна вироблення ресурсу елементів трансмісії або ж сильне зношування в ході тривалої експлуатації. Також проблеми з «автоматом» можуть початися через неправильно підібраного рідини, Нерекомендовані автовиробником, несвоєчасне технічне обслуговування, використання при ремонті комплектуючих низької якості, а також порушення правил користування автоматичною трансмісією.

Поштовхи при русі на непрогрітому автомобілі
Під час руху на «холодному» автомобілі можуть спостерігатися відчутні поштовхи. Дана ознака може свідчити про швидкий вихід з ладу соленоїдів або гідравлічного блоку. Якщо стоячи на місці, утримуючи педаль гальма переключити селектор з положення «P» в «D» або «R» то може з’явитися легкий ледь помітний поштовх і малопомітна вібрація. Така поведінка вважається нормальним через особливості роботи трансмісії даного типу. Якщо ж при перемиканні селектора відчувається характерний удар, то це може стати однією з ознак несправності. Також не допускається затримка при переміщенні селектора АКПП, що теж може стати досить тривожним знаком.

Сторонній запах під час роботи
Появі перших ознак запаху гару може свідчити про витіканні рідини з трансмісії. Наявність під машиною масляних плям може підтвердити це припущення. Причиною протікання часто є старе і надмірно забруднене масло або його низький рівень, а також порушення еластичності елементів ущільнювачів. Відчувши неприємний запах гару варто в найкоротші терміни відвідати станцію СТО, де фахівці точно вкажуть на причину неполадки.

Автомобіль «буксує» на місці і не починає рух
Дане явище спостерігається, коли водій тисне на педаль газу, але трансмісія не починає працювати належним чином. При зростанні оборотів двигуна, автомобіль не починає рух, або робить це некоректно і повільно. Дану несправність легко визначити по “бігаючій” стрілці тахометра. Найбільш поширеними причинами появи даної несправності є знос фрикційних дисків, манжет поршневої муфти, кілець муфти, або ж це пов’язано з неполадками клапана гідравлічного блоку.

Звуки виття і скреготу під час руху
Найчастіше подібна ознака з’являється вже після поломки АКПП. Це може бути пов’язано як з нестачею рідини в трансмісії, так і з більш серйозними проблемами, адже ігнорування подібних ознак найчастіше призводить до вельми дорогим поломок вузла. Почувши гул або скрегіт, варто якомога швидше відправитися в автосервіс, використання несправного автомобіля може бути вельми небезпечним.