В Польщі у українських водіїв можуть конфіскувати авто: що потрібно знати

В Польщі можуть конфіскувати авто у водіїв в нетверезому стані.

У Польщі з 14 березня 2024 року почали діяти правила, які дозволяють конфіскацію автомобілів у нетверезих водіїв. Серед перших порушників виявилися й українці, інформує РБК-Україна.

На сайті Міністерства юстиції Польщі опубліковане пояснення щодо питання конфіскації транспортних засобів. Ще під час підготовки законопроекту щодо обов’язкового вилучення авто в Польщі його критикували на рівні Верховного суду Польщі, польського омбудсмена та правозахисних організацій.

Попри критику обов’язкова конфіскація автомобіля запроваджена з 14 березня 2024 року:

  • якщо рівень алкоголю у крові водія перевищив 1,5 проміле – при цьому достатньо лише факту підтвердження стану алкогольного сп’яніння;
  • у нетверезого водія, який став причиною/учасником ДТП, якщо рівень алкоголю в крові перевищував 0,5 проміле;
  • якщо під час ДТП автомобіль був знищений, водій має сплатити штраф, еквівалентний вартості автомобіля;
  • якщо внаслідок дій нетверезого водія були нанесені тяжкі тілесні ушкодження або спричинена смерть, покарання – до 16 років позбавлення волі (раніше максимальне покарання становило 12 років).

Польський суд фактично отримав право конфіскувати автомобіль навіть у випадку, коли у крові водія було виявлено лише понад 0,5 проміле алкоголю. При цьому не обов’язковим є навіть вчинення ДТП за участю автомобіля, яким керував нетверезий водій.

Польські чиновники відреагували на критику щодо положень про конфіскацію транспортних засобів у водіїв, які перебувають у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Тепер у Міністерстві планують відмовитися від обов’язкової конфіскації транспортного засобу. Планується скасувати норму, яка однозначно зобов’язує правоохоронні органи в Польщі проводити вилучення автомобіля. На думку урядовців, скасування обов’язкової конфіскації автомобіля у нетверезих водіїв у Польщі має усунути положення, які суперечать Конституції.

Також планується скасувати можливість виносити рішення про конфіскацію транспортного засобу у випадках, коли це неможливо або недоцільно у зв’язку з його продажем, втратою, знищенням або значним пошкодженням, або якщо автомобіль не був виключною власністю порушника на момент вчинення правопорушення.

Джерело enovosty.com

Не пропустіть