Штраф за їзду без номерів в Україні: що потрібно знати водіям

Що робити, якщо номера вкрали і скільки доведеться заплатити за брудні номерні знаки.

Номерний знак автомобіля – це унікальний код, який власник авто отримує при реєстрації транспорту в сервісному центрі МВС. Бувають різні номерні знаки, однак автомобіль обов’язково повинен містити на передній і задній частині табличку з номером. Законодавством України передбачені штрафи за їзду без номера. Про це пише auto.bigmir.net.

Відзначається, що водієві не можна їздити без номерного знака. А як бути тим, які тільки купили автомобіль і потрібно дістатися до сервісного центру МВС без знака?

Не так давно процедуру отримання номера змінили і його можна онлайн через електронний кабінет водія.

Однак буває, що номери вкрали або пошкодилися. В такому випадку необхідно звернутися в Сервісний центр МВС з пакетом документів.

З собою потрібно взяти:

паспорт або ID-карту з довідкою про прописку;
код ІПН;
свідоцтво про реєстрацію ТЗ.
в разі крадіжки також довідку від Нацполіції про втрату номерних знаків, а в разі втрати підготуйте письмове пояснення обставин.

Співробітники Сервісного центру проведуть перереєстрацію ТЗ, а після видадуть нові свідоцтва про реєстрацію та номерні знаки. Автомобіль обов’язково повинен бути оглянутий експертом. Знайдені номера після видачі нових вважаються недійсними і здаються в сервісні центри МВС.

Найбільш цікаве для водіїв питання – які штрафи передбачені за їзду без знаків?

Згідно зі статтею 121, частина 6 КУпАП розмір штрафу вперше буде дорівнює 170 грн і при повторному виявленні 255 грн (або громадські роботи в розмірі 30-40 годин з вилученням ТЗ) в цілому ряді випадків. Штраф за їзду без техпаспорта згідно зі статтею 121, частина 1 КУпАП дорівнює 425 грн.

Крім того, штраф можна отримати і при багатьох інших обставин:

за їзду на незареєстрованому авто або на авто, яке не пройшло перереєстрацію.
їзду без номерних знаків.

Якщо ваші номери заляпані брудом і пилом, їх неможливо побачити; номера, розташовані в недозволеному місці; номер, на яких відсутній або несправне підсвічування; закриті іншими предметами номера або часткове закриття (коли не видно кілька букв або цифр); підроблені номери: номер з саморобною підсвічуванням – 340 грн. Якщо повторно протягом року: позбавлення прав на термін 3-6 місяців або арешт на строк 5-10 діб (згідно ст 121 ч.1 КпАП).


Не пропустіть