Як роблять дороги з терміном експлуатації 60 років

Всім відомо, що в нашій країні, в рамках національної програми «Велике будівництво» будують першу бетонну дорогу Н-31 «Дніпро – Царичанка – Кобеляки – Решетилівка». Причому, в рамках програми, планується зробити капітальний ремонт або побудувати з нуля 6500 км доріг до кінця 2020 року. Безсумнівно, в розвинених країнах хороші дороги служать одним з основних факторів, що підтримують ефективний розвиток. Саме будівництво першокласних доріг в США, розрахованих на 60 років експлуатації, поклало початок підйому економіки країни.

Однак, як це виходить, що дороги з США розраховані на 60 років експлуатації?

Швидше, все питання – у виборі технології будівництва і неухильному дотриманні всіх вимог цієї технології.

У нашій країні, власне по всьому колишньому СРСР, питання вибору технології досить тривалий час мав і має однозначну відповідь: він зводиться до асфальтобетонного покриття. У світі відповідь не настільки однозначна. Траси зі швидкісним рухом і великими навантаженнями, найчастіше, мають цементобетонне покриття, яке, може бути, і дорожче на початковому етапі, але повністю окупається з плином життя, так як, довше служить.

У США сучасні траси з цементобетонним покриттям розраховані на 30, 40 і навіть 60 років інтенсивної експлуатації.

Все це пов’язано з тим, що сучасний процес проектування цементобетонних покриттів зазнав серйозних змін. І, якщо раніше, покриттю для трас з інтенсивним рухом потрібно відповідність, всього лише, 11 параметрам, то сьогодні таких параметрів 300 (!). Можете собі уявити, що «Укравтодор» укладає дорожнє полотно, витримуючи 300 параметрів якості??!!

Більшість сучасних цементобетонних американських покриттів зроблені за технологією армування жолоби. Ділянки ж доріг з особливо інтенсивним рухом виконуються із застосуванням суцільного армування цементобетонного покриття. Це дорога технологія, яка збільшує вартість робіт на 25%.

Крім того, в США сьогодні поширене посилення верхнього шару асфальтобетонних доріг цементобетоном. В принципі, є різні методики вирощування і нарощування цементобетона на різні підстави. Дане рішення дозволяє забезпечити довговічність покриття після його ремонту.

Функціональні характеристики цементобетону залежать, не тільки від інтенсивності руху. Вони, також, безпосередньо пов’язані з якістю бетону та інших матеріалів, що застосовуються в будівництві, а також від продуманого проектування і правильного будівництва.

При проектуванні необхідно враховувати, як довго має прослужити покриття до першого ремонту. І тут доводиться шукати компроміс між ціною і якістю. В принципі, можна покриття зробити і вічним, але це потребує відповідних витрат. На практиці покриття вибирається відповідно до економічних витратами, де врахована вартість на весь термін служби.

Джерело profidom.com.ua

Не пропустіть